Vágólapra másolva!
Jenson Button egykori főnöke, David Richards tanácsát megfogadva tudatosan építi maga köré a csapatot, részben ennek köszönheti zökkenőmentes beilleszkedését a McLarennél.

Az egykor örök ígéretnek elkönyvelt Jenson Buttonnak az elmúlt években alapjaiban sikerült megváltoztatnia a róla kialakult képet. A szakértők egyöntetű véleménye szerint Sebastian Vettel mellett ő nyújtotta az idei év egyik legkiemelkedőbb teljesítményét: szinte észrevétlenül jött fel a világbajnokság második helyére, a McLarennél pedig nemrég hosszú távra hosszabbítottak vele szerződést.

A versenyző azt állítja, részben egykori BAR-os csapatfőnöke, Dave Richards tanácsainak köszönheti a sikerét.

"Azt mondta, 'nagyon gyors vagy, de más versenyzők is vannak, akik sokkal jobbak abban, hogy a megfelelő emberekkel vegyék körül magukat, és igazán együtt dolgozzanak a csapattal.' Ez megragadt bennem" - fogalmazott a Guardiannek adott interjújában.

"Egyes versenyzők igazán képesek csapatot építeni maguk köré, mint Ayrton (Senna) vagy Alain (Prost), és azt hiszem, a mi generációnkból Michael (Schumacher) volt az első, aki ezt tette. Úgy érzem, ennek nagy jelentősége van, akárcsak bármelyik élvonalbeli sportban."

Ugyan sokan elhibázott döntésnek tartották, amikor Button 2009-ben leszerződött a vállaltan Lewis Hamilton köré épülő McLarenhez, bő másfél év alatt valódi vezéregyéniséggé nőtte ki magát. Elmondása szerint e mögött kitartó, tudatos munka áll.

"Éreztem, hogy örülnek az érkezésemnek, de akkor is én voltam az új ember, és rengeteg időt kellett eltöltenem a csapattal, hogy megértsenek engem, illetve azt, hogy mit várok egy versenyautótól. Itt főleg a mérnökökre gondolok" - magyarázta. "De a szerelőkkel is időt kell tölteni, hogy ne azt érezzék, csak megjövök, vezetem az autót, és már megyek is. Azt kell látniuk, hogy része vagyok a csapatnak, ami igaz is."

Bár Button nyers tempóját tekintve nem mindig volt képes felvenni a tempót csapattársával, mérlege meggyőző: idén három futamgyőzelmet aratott, 210 ponttal jelenleg második a világbajnokságban, míg Hamilton egyelőre 178 ponttal és két elsőséggel a zsebében az csak az 5. helyen áll.