Vágólapra másolva!
A Williamstől informálisan kiszivárgó hírek szerint kevés rá az esély, de azért egyáltalán nem zárható ki. Kérdés, hogy mennyi szponzort csábítana a csapathoz.

Kimi Räikkönen ugyan még nem kötött előszerződést a Williamsszel, ahogy azt egyes cikkekben állították, de nagyvonalakban már valóban megegyezett velük a visszatérése részleteiről - állítja csütörtöki számában az Autosport.

A Szingapúri Nagydíjon híre ment, hogy Räikkönen múlt szerdán a Williams főhadiszállásán járt. Amióta 2009 végén elhagyta a Ferrarit, először ralizással próbálkozott, ám a WRC-ben nem bizonyult annyira sikeresnek, mint remélte. A pályafutását folyamatosan balesetek szegélyezték - a legutóbbit éppen ma szenvedte el, amikor a Francia-rali harmadik gyorsaságija előtt, a gumikat melegítve egy árokban kötött ki Citroënjével. A francia autógyár sportprogramjának főnöke, Olivier Quesnel nemrég meg is jegyezte róla, hogy "a helyében kicsit csalódott lennék a ralizás miatt".

Räikkönen az utóbbi hónapokban megpróbálkozott a NASCAR-ral is, és tesztelte a Peugeot Le Mans-i autóját, mégis úgy hírlik, leginkább a Forma-1-be szeretne visszatérni. Ezért kereste meg a Williamst, mert azt reméli, hogy ha jövőre gyorsnak bizonyul náluk, azzal ismét felkelti a nagy csapatok érdeklődését.

A Williams manapság történetének legmélyebb válságát éli. A technikai menedzsmentjüket igyekeztek átszervezni - Sam Michaelnek éppen a szingapúri volt az utolsó versenye velük, a szerepét a McLaren egykori technikai főnöke, Mike Coughlan veszi át -, s mivel a pénzdíjakból várhatóan hatmillió brit fontot veszítenek azzal, hogy csak a 9. helyen fognak végezni a konstruktőrök között, sürgősen új szponzorokra lenne szükségük.

Egy olyan húzónév, mint Räikkönené, papíron felkelthetné a támogatók érdeklődését, csakhogy ebben sokan kételkednek. Szerintük a finn - aki értelemszerűen nem lenne hajlandó személyesen hozzájárulni a csapat költségvetéséhez, sőt, fizetést kérne tőlük - csak akkor lendítené fel a Williams gazdasági helyzetét, ha saját szponzorokat vinne magával. Ráadásul közismerten nem rajong a szponzori kötelezettségekért, olyannyira, hogy állítólag 2010-ben is azért nem tért vissza a McLarenhez, mert az ezzel kapcsolatos részletekről nem tudott megállapodni velük.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Michael ettől függetlenül megjegyezte: "Bár ez a személyes véleményem, nem a Williams hivatalos álláspontja, szerintem nagyszerű lenne, ha ismét a Forma-1-ben láthatnánk Kimit. Érdekes személyiség, világbajnok, és a gyorsaságához kétség sem fér."

A motiváltságához annál inkább. Räikkönen híres volt arról, hogy ha elvesztette az érdeklődését, beleszürkült a mezőnybe, és a Williamsnél állítólag nem mindenki van meggyőződve arról, hogy szívvel-lélekkel versenyezni akar - pláne úgy, hogy győzelmekre várhatóan esélye sem lesz. Az Autosport meg nem nevezett williamses forrása szerint éppen ezért kevés az esély arra, hogy megállapodnak Räikkönennel.

Valószínűleg inkább egy újoncot igazolnak Pastor Maldonado mellé, aki a venezuelai olajcég, a PDVSA révén egészséges összeggel gyarapítja a bankszámlájukat. Rubens Barrichellónak az év végén szinte biztosan távoznia kell tőlük - nemcsak azért, mert túl sokszor kritizálta nyíltan a csapatot, hanem azért is, mert úgy érzik, túl kevés időt tölt szponzori rendezvényeken. Ráadásul Maldonadóéval összehasonlítva a teljesítményétől sincsenek elájulva.

A bevásárlólistájukon szerepel Bruno Senna, Adrian Sutil, Narain Karthikeyan, valamint a GP2-ből ismert Giedo van der Garde, Charles Pic és Jules Bianchi is, akit a Ferrari szívesen látna egy másik csapatnál gyakorolni.

Räikkönen szerződtetésével a Williams mégis kinyilváníthatná, hogy nem süllyed a kizárólag fizetős versenyzőket foglalkoztató csapatok szintjére, hanem elég komolyan veszi magát ahhoz, hogy egy világbajnokot szerződtessen. Aki nem mellesleg továbbra is rendkívül népszerű. "Igaz, hogy Kimi csak a McLarent és a Ferrarit szokta meg" - mondta Jackie Stewart. "De egy próbálkozást megérne nekik. Pokolian gyors versenyző. Szerintem jó lenne."

A Forma-1-nek biztosan. Mégsem gyakran látunk a mezőnyben egyszerre hat világbajnokot...