Vágólapra másolva!
A McLaren a megfelelő mértékű leszorítóerő megtalálásán dolgozott az Olasz Nagydíj első két szabadedzésén. Lewis Hamilton elégedett a versenytempóval, szerinte nem lehetetlen a Red Bullok legyőzése.

A McLaren óriási fölénnyel zárta az Olasz Nagydíj első szabadedzését, s bár délután Sebastian Vettelnek sikerült Lewis Hamilton elé kerülnie, a britek bizakodva várják a hétvége hátralevő részét.

A nap legjobb idejét elérő Hamilton elsősorban azért magabiztos, mert szerinte Vettel nem vele azonos körülmények között teljesítette a leggyorsabb körét. "A második edzés végén a Red Bull is gyorsnak tűnt, de biztos vagyok benne, hogy az ő autójukban nem volt ugyanannyi benzin, mint a miénkben, és ez biztató" - mondta Hamilton, aki délelőtt 1,3 másodperccel előzte meg Vettelt, délután pedig 36 ezreddel maradt el tőle. "Nehéz lesz legyőzni a Red Bullt, de nem lehetetlen."

A gyors, hosszú egyenesekkel tűzdelt monzai pályán kulcsszerep jut a leszorítóerőnek, így a McLaren is elsősorban a különböző szárnybeállításokat próbálgatta az edzések során. "Érdekes látni, hogy egyes csapatok különböző mértékű leszorítóerőt használtak - néhányan így gyorsabbak voltak az egyenesben, mi pedig a középső szektorban voltunk jobbak. Mindig kompromisszumokat kell kötnünk, de a hosszú etapokon egyáltalán nem tűnik rossznak a tempónk" - nyilatkozta Hamilton, aki úgy érzi, megtankolt autóval a McLaren gyorsabb, mint a Ferrari.

Forrás: McLaren

Jenson Button kevésbé volt elégedett - annak ellenére, hogy délelőtt a második helyen végzett, kilenc tizeddel maradt el csapattársa mögött, délután pedig csak a hetedik helyet tudta megszerezni. "Több dolgot is kipróbáltunk az autón, bizonyos dolgok jól működtek, de olyan is volt, ami kevésbé. Még nem tartunk ott, ahol érzésem szerint tartanunk kellene, és még azt sem döntöttük el, hogy mekkora legyen a leszorítóerő" - árulta el a nap végén.

Hamiltonhoz hasonlóan a csapatfőnök, Martin Whitmarsh is a helyes egyensúly megtalálását tartja fontosnak. "Ha túl lapos hátsó szárnnyal körözünk, az a gumiknak nem tesz jót, ellenkező esetben viszont az egyenesekben szenvedhetünk" - magyarázta. "Nehéz meghozni a jó döntést, de a kezdés ígéretes volt, úgy látom, jó irányba haladunk."