Vágólapra másolva!
Az 58 éves, ír születésű amerikai 49 nagydíjon indult, a legjobb eredménye két negyedik hely volt.

A hétvégi Olasz Nagydíjon új taggal bővül a sportfelügyelők versenyzői tanácsadóinak kerete, mivel az 58 éves Derek Daly fogja segíteni a büntetések kiosztásáért is felelős háromtagú testület munkáját.

"Annak idején egy kicsit szkeptikus voltam, amikor hallottam, hogy F1-es exversenyzőkre akarnak sportfelügyelői szerepet bízni, hiszen ők szinte sohasem értenek egyet semmiben" - ismerte el az ír születésű Daly, aki ma már amerikai állampolgár. "De azt kell mondanom, az ötlet bevált, ezért nagyon várom, hogy én is végezhessem ezt a munkát!"

Daly fiatalkorában ausztráliai ónbányákban dolgozott, hogy finanszírozza autóversenyzői pályafutását, és a Formula Fordban elért sikerek után 1978-ban mutatkozott be a Forma-1-ben. Összesen 49 nagydíjon állt rajthoz az Ensign, a Hesketh, a Tyrrell, a March, a Theodore és a Williams csapatoknál, a legjobb eredménye az 1980-as Argentin és Brit GP-n elért 4. helyezés volt. Abban az évben túlélt két veszélyes balesetet is, az egyiket Monacóban, a másikat Zandvoortban.

Később az amerikai Champ Carsban indult, utoljára az 1990-es Le Mans-i 24 óráson versenyzett. Később évekig dolgozott az ESPN és a Speed TV kommentátoraként, majd Las Vegasban autóversenyző-iskolát is nyitott.


Daly balesete az 1980-as Monacói Nagydíjon