Vágólapra másolva!
A Red Bull technikai igazgatója úgy véli, a német Monzában is azért támadta annyira keményen Alonsót, mert jelentős fölénye ellenére nem akarja, hogy az ölébe pottyanjon a világbajnoki győzelem.

Adrian Newey szerint Sebastian Vettel azért előzte meg a füvön, mintegy 250 km/órás tempónál Fernando Alonso Ferrariját az Olasz Nagydíj ötödik körében, mert egyértelműen a világ tudtára akarta adni, hogy nem akar technikai fölényének birtokában kényelmesen elsétálni a világbajnoki címmel, hanem meg szeretne küzdeni érte.

"Sebastian nem szeretne csak úgy elcirkálgatni a vb-győzelemig. Igazán ki akarja érdemelni" - mondta a Red Bull technikai igazgatója az Autosportnak. "Ezt Monzában mindenki láthatta. Tökös előzést hajtott végre."

"Tudtuk, hogy nehezen fogja tudni visszavenni a vezetést. Erre végső soron ott volt az a lehetőség, hogy várja meg a bokszkiállásokat, és használja ki az elévágást. Ha azonban az nem jár sikerrel, nehéz helyzetbe kerültünk volna."

Tetemes pontelőnye révén Vettel lényegében már biztos lehet zsinórban második vb-címe felől, Monzában mégis kockáztatott, s ezzel Newey szerint egyben rácáfolt azokra is, akik szerint nem tud előzni.

"Az benne a legbámulatosabb, hogy nagyon ritkán követi el kétszer ugyanazt a hibát" - mondta a technikai igazgató. - "Folyamatosan tanul, és zavarba hozza azokat, akik kritizálják."

"Tavaly azt hajtogatták róla, hogy ha az élre kerül, nagyon jól megy, de előzni nem tud. Az utóbbi néhány verseny után ezt már senki sem mondhatja."