Vágólapra másolva!
Martin Whitmarsh a belgiumi ütközésben is inkább Kamui Kobajasit tartja hibásnak.

Bár Lewis Hamilton idén négy büntetést és két megrovást gyűjtött be, s legutóbb, a Belga Nagydíjról is Kamui Kobajasival összeütközve esett ki, főnöke, Martin Whitmarsh a védelmére sietett, azt állítva, hogy nem szeretné, ha visszafogná magát.

"Rendkívüli versenyszellemmel megáldott, szenvedélyes versenyzőnek tartom" - jelentette ki róla. "Mindenki tudja, hogy nagyon komolyan neki kell durálnia magát, ha meg akarja előzni őt, és ő is mindig mindent belead az előzésekbe. Szerintem Lewisnak köszönhetően a Forma-1 sokkal izgalmasabb hely, és továbbra is ő az egyik legizgalmasabb versenyző, akit valaha láttunk."

"Nem szeretném, ha megváltozna. Beszéltem Lewisszal, miután kiszállt az autójából, és az a véleményem, hogy mostanában érték csalódások, de az az új ember, aki lett belőle, igazán jól kezelte azokat."

Whitmarsh úgy ítéli meg, hogy Hamiltonnal a Hungaroringen túl szigorúak voltak a sportfelügyelők, amikor áthajtásos büntetéssel sújtották, miután az autóját a menetirányba visszafordítva kis híján összeütközött Paul di Restával. Szerinte a nagy versenyzők egyébként is mind agresszívek.

"Szerintem sokan érezték, hogy Magyarországon túl keményen bántak vele" - mondta Whitmarsh. "Ő azonban éretten, méltósággal, higgadtan viselte a helyzetet. Én ezt már haladásnak értékelem, vagyis Lewis tanul és fejlődik, de tudomásul kell venni, hogy harcos alkat. Ugyanúgy, ahogy mondták ezt sokszor Ayrton (Senna) és (Michael) Schumacher pályafutásának bizonyos epizódjainál is. Az ilyen harcos versenyzőknél olykor beválik, amit csinálnak, máskor nem."

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Noha Hamilton utóbb maga is elismerte, hogy a vasárnapi Belga Nagydíjon saját hibájából ütközött Kobajasival, Whitmarsh inkább a Sauber japán versenyzőjét tartja felelősnek az incidensért.

"Nekem az a véleményem, hogy Lewis szörnyen balszerencsés volt" - jelentette ki. "Szerintem hagyott elég helyet (Kobajasinak), bár nyilván mindig mondhatjuk, hogy nagyobbat kellett volna hagynia neki. Muszáj volt áthúzódnia az ideális ívre, de nézetem szerint mindig a hátul haladó felelőssége, hogy ne ütközzön neki az előtte lévőnek."

"Persze ezekben az esetekben az én véleményem nem sokat ér, mert a döntés a sportfelügyelőkön múlik, és ők úgy érezték, hogy sima versenybaleset történt. Én inkább Kobajasit láttam hibásnak. Persze lehetséges, hogy nem én vagyok a legpártatlanabb megfigyelő."