Vágólapra másolva!
A német visszanyerte az önbizalmát, és az élre ugrott, Webbert viszont műszaki hibák hátráltatták az időmérőn.

Csattanós választ adott a Red Bull a Magyar Nagydíj időmérő edzésén a Ferrarinak és a McLarennek, illetve mindazoknak, akik a gyenge pénteki szereplés után kezdték kongatni a vészharangot. Csakhogy ez a csattanós válasz csupán az egyik oldalról érkezett: miközben Sebastian Vettel megszerezte a pole-t, csapattársa, Mark Webber idei második legrosszabb edzéseredményét produkálta 6. helyével.

A Red Bull mérnökei és szerelői szombatra virradóra a csapat Milton Keynes-i főhadiszállásán és a hungaroringi bokszban is azon dolgoztak, hogy a pályához illetve a versenyzők igényeihez igazítsák az RB7-es versenyautót. Vettel esetében ennek meg is lett az eredménye (pénteken főleg a német panaszkodott az autóra). "A srácok nagyon keményen dolgoztak az éjjel, nem aludtak sokat, azt hiszem, hajnali 5 körül értek vissza a szállodába. Ez az eredmény a legjobb módja, hogy kifejezzem nekik köszönetemet. Nagyon boldog vagyok, visszanyertem az önbizalmamat, ma sokkal jobban éreztem magam az autóban, mint tegnap" - lelkendezett a címvédő az időmérő utáni sajtótájékoztatón.

Forrás: AFP

Webber már korántsem volt ilyen boldog, miután szokatlanul nagy különbséggel, 0.659 másodperccel maradt el Vetteltől. Az ausztrál nagyon furcsának találta, hogy miközben a csapattársa a pole-ért küzd, neki meg kell elégednie a 6. pozícióval. Webber azt mondja, egyrészt műszaki problémák hátráltatták, másrészt az utolsó kivezető körén feltartották, ezért nem tudta kellően felmelegíteni az abroncsait.

"Bizakodva készültem az utolsó gyors körömre, de már a bokszból kifele elkezdődtek a problémák azzal, hogy a McLarenek (előttem) túl lassúak voltak. Nagyobb tempóra lett volna szükségünk (a gumik felmelegítéséhez), de Jenson nem engedett el. Ezzel persze nincs semmi gond, fordított esetben én is hasonlóan tettem volna. Ráadásul ez volt az első alkalom, hogy a KERS-t és az állítható hátsó szárnyat (DRS) egyszerre akartam használni a célegyenesben (Webber autójában a Q2-ben nem működött a KERS - a szerk.). Valószínűleg túl hamar próbáltam aktiválni a DRS-t, így nem nyílt ki, de ezt nem vettem észre, mivel használtam a KERS-t is. Mindezek következtében az első szektorban katasztrofálisan teljesítettem, az 5-ös kanyartól a kör végéig viszont ugyanolyan időket autóztam, mint Sebastian" - mondta Webber.

Forrás: AFP

Ez tiszta és érthető magyarázat, ugyanakkor a hungaroringi verseny tavalyi győztesének volt egy másik nyilatkozata is, amelyben egészen másképp beszélt a történtekről: "Egyszerűen képtelen voltam olyan köridőt teljesíteni, mint Vettel, egyszerűen nem ment. Az időmérő középső szakaszában volt egy kis gondunk a KERS-szel, de a végén ismét tudtuk használni. Ennek ellenére az 1:19-es idő számomra elérhetetlen volt... Furcsa, sőt bizarr ez az egész."