Vágólapra másolva!
Az idény felénél 77 pontos előnye van, mégsem gondol még a második világbajnoki címére Sebastian Vettel a valenciai győzelem után. Harmadik helyen végző csapattársa, Mark Webber magát hibáztatja, amiért elvesztette a második helyet Alonsóval szemben.

Sebastian Vettel az Európa Nagydíj utáni sajtótájékoztatón kijelentette, még nem gondol az újabb világbajnoki címre, annak ellenére sem, hogy elég nagy előnnyel rendelkezik már az üldözőboly előtt. Leghamarabb matematikailag is csak augusztus 28-án, Spában veszítheti el a vezetést.

"Biztos, hogy nem szabad már túl nagy kockázatot vállalnunk egy győzelemért, de a célunk továbbra is az, hogy versenyeket nyerjünk" - mondta. "Ha eljön az a nap, amikor az autó már nem lesz elég jó a győzelemre, csak a harmadik helyre, akkor majd az lesz a célunk, hogy harmadikként fussunk be, és ne hetedikként."

Vettel azt is elárulta, hogy nem érkeztek túlzott elvárásokkal Valenciába, mivel sok lassú kanyarja miatt a pálya nem passzol igazán az autójukhoz. "Nagy előrelépést értük el az ilyen típusú kanyarokban az utóbbi két évben, de ez a pálya még mindig nem ideális számunkra" - magyarázta. "Minden évben azt gondoljuk, hogy ez talán trükkös lesz nekünk, mert nem igazán vannak rajta gyors kanyarok, aztán idejövünk, és hibátlan hétvégét produkálunk" - tette hozzá.

Vettel hozzátette, hogy kívülről talán unalmasnak tűnhetett a futam, de belülről egyáltalán nem volt az, mert Webber és Alonso folyamatosan nyomás alatt tartotta őt. Pár másodperces előnye csak arra volt jó, hogy megvárhatta a többiek bokszkiállását, és utána volt ideje reagálni rájuk.

Csapattársa, Mark Webber saját bevallása szerint egyik legjobb futamát produkálta az idén: sokáig második volt, szorosan követve Vettelt, de aztán az elhamarkodott utolsó bokszkiállás és egy váltóprobléma miatt végül be kellett érnie a harmadik hellyel. "Nagyon boldog vagyok azzal, ahogy a verseny ment az utolsó bokszkiállásig, ami aztán alapvetően az én hibám volt. Aggódtam, hogy Fernando elém vág majd egy korábbi kerékcserével, és nem igazán tudtam, hogy a közepes keverékű gumi hogyan fog viselkedni a bokszból kivezető körben a lágyhoz képest. De ez olyan rizikó volt, amiről úgy döntöttem, hogy felvállalom."

Webber azt is elmondta a hivatalos sajtókonferencián, hogy ez az egyik leggyengébb pályájuk, márpedig ahhoz képest elégedettnek kell lenniük ezzel az eredménnyel.