Vágólapra másolva!
Miután Kanadában abban a különleges, ám nem túl kellemes élményben volt része, hogy kívülállóként kellett végignéznie majdnem a teljes futamot, Lewis Hamilton egy londoni rendezvényen szemléletváltást ígért.

Lewis Hamilton szokatlan - és számára meglehetősen kellemetlen - nézőpontból volt kénytelen végigkövetni a maratoni hosszúságúra nyúlt Kanadai Nagydíjat, miután összeütközött csapattársával, és autóját leparkolta a pálya szélén. A hétvégén Londonban, a McLarent szponzoráló XTB rendezvényén beszélt a különös élményről.

"Hosszú idő óta ez volt az első futam, amit kívülről, a csapattársamért szorítva néztem meg. Először a vendégek részére fenntartott helyen, aztán a garázsban ültem, így mindent hallhattam, ami a verseny alatt történik, beleértve a Jenson és a csapat közötti kommunikációt is. Megfigyelhettem, hogyan bontakozik ki a futam" - mondta az [origo] F1Hírek kérdésére Hamilton, aki azért érkezett a brit fővárosba, hogy személyesen adja át az 1 millió euró értékű csekket és a három Mercedes SLK-t az online tőzsdejáték győzteseinek.

"Normális esetben, ha részt veszel a versenyben, az előtted és a mögötted haladókat leszámítva fogalmad sincs arról, hogy mi történik éppen" - magyarázta, hozzátéve: ilyenkor sokszor a pálya melletti kivetítőkről próbál tájékozódni. "Nem tudom, ez másokkal hogy van, de néha rá lehet pillantani a kivetítőre, amikor az ember éppen az egyenesben halad, így egy pillanatra láthatja, hogy hányadik helyen áll, vagy akár egy gyors sorrendet a többiekről."

Hamilton számára mozgalmasan telt az elmúlt hét, hiszen Londonba Silverstone-ból érkezett, ahol éppen a McLaren egyik új autóját próbálta ki. Ezt megelőzőleg az Egyesült Államokba látogatott, hogy néhány kör erejéig belekóstoljon a NASCAR világába, saját elmondása szerint azonban túlzottan nagy mellénnyel érkezett Watkins Glenbe.

Forrás: McLaren

"Egy nagy adag önbizalommal mentem oda, de már abban a pillanatban kipörögtek a kerekek, amikor először elindultam" - ismerte el Hamilton, aki nedves pályán próbált ki egy Chevrolet Impalát. "Tudtam, hogy technikás lesz, és hogy biztos ez is kemény sport, de azért hatalmas vigyorral az arcomon szálltam be. Az ember megnyomkodja a kapcsolókat, amiből rengeteg van a műszerfalon, és a kormány meg a váltó is olyan egyszerűnek néz ki, amikor azonban beindítja a motort, lenyűgöző hangja van."

"Remekül szórakoztam, és nagyon meglepett, hogy milyen gyorsan le lehetett lassítani az autót, elég jó fékei voltak" - mesélte. A friss élményeket felidézve elmondta, később akár szívesen ki is próbálná magát a NASCAR-ban, egyelőre azonban még Forma-1-ben szeretne bizonyítani.

A McLaren világbajnoka a londoni esemény után az edzőterem, majd Los Angeles felé vette az irányt, már a soron következő Európa Nagydíjra koncentrálva. Elmondása szerint az elmúlt napokban sikerült végiggondolnia az utolsó futamok nehézségeit, és azok tanulságaival felvértezve készül Valenciába.

Forrás: AFP

"Az ember minden alkalommal változtat a szemléletén - remélem, hogy legközelebb már helyes hozzáállással indulok neki, és egy kicsit a szerencse is mellénk szegődik majd" - mondta, miután az elmúlt két versenyen, Monacóban és Montrealban összesen négyszer ütközött valamelyik ellenfelével.

"Ami az elvárásokat illeti, meg kell próbálnunk nem túl magasra tenni a lécet. Azt hiszem, az elmúlt években elég jól mentem Valenciában, de hát ezt Montrealról és Monacóról is elmondhatnám, mégis mindenki látta, mi történt az elmúlt néhány futamon" - mutatott rá. Mindazonáltal úgy érzi, Jenson Button kanadai sikerével sikerült megbontani a legyőzhetetlennek hitt Sebastian Vettel körüli falat.

Forrás: AFP

"Azt hiszem, Jenson az előző hétvégén bebizonyította, hogy Sebastiant meg lehet verni. Ugyanúgy nyomás van rajta, ahogy mindannyiunkon, és ő is követ el hibákat. Ezért igyekszünk tovább szorongatni" - tette hozzá Hamilton, aki maga is kíváncsian várja, milyen hatással lesznek az erősorrendre a diffúzorba vezetett kipufogót érintő változások.