Vágólapra másolva!
Mark Webber arra hívta fel a figyelmet az időmérő után, hogy több csapat is a 107 százalékon kívülre kerülhetett volna, ha a Red Bull és a McLaren már a Q1-ben felrakja a lágy gumikat.

Mark Webber számára minden adott, hogy a tavalyi évhez hasonlóan idén is kilépjen csapattársa árnyékából Barcelonában. Az ausztrál újra pole pozícióból indul, és szemernyi kétséget sem hagyott afelől, hogy vasárnap délután is az első helyet veszi célba.

"Ma este pihenek, alszom egy jót, és holnap visszajövök. Már alig várom, hogy holnap a győzelemért harcolhassak" - mondta a kvalifikáció után. - "Ha holnap ebben a pozícióban jövök ki az első kanyarból, akkor már boldog leszek."

A Red Bull párosa a Török Nagydíjhoz hasonlóan most is csak egyetlen gyors kört tett meg a Q3 elején, majd a boxban ülve nézték végig, ahogy a többiek megküzdenek a maradék helyekért. Az ausztrál elárulta, nem aggódtak az első rajtkocka elvesztése miatt. "Az időmérő előtt már látható volt, hogy van egy kis előnyünk a többiekkel szemben, és egymással kell majd megküzdenünk a pole pozícióért" - fogalmazott. "Szép kört futottam, jó csatát vívtam Sebbel, ez az én napom volt."

Ahogy a versenyző is felhívta rá a figyelmet, a csapat vállát komoly felelősség nyomta, hiszen ha a Q1-ben felrakják a lágy keveréket, több versenyzőt a 107 százalékos időhatáron kívülre küldhettek volna. Ez pedig azt jelentette volna a kiscsapatoknak, hogy nem indulhatnak a vasárnapi versenyen. "Egy kicsit veszélyes játékot játszunk a gumikkal, mert ha a McLarenek vagy a Red Bullok felrakják a lágy abroncsokat a Q1-ben, az 2-3 csapatot hazaküldhet, ami nem ideális. Erre figyelnünk kell" - jegyezte meg.

A másik Red Bullt vezető Sebastian Vettel kereken két tizeddel maradt el csapattársától, azonban ő nem használta a KERS-t, amely idén már nem először rakoncátlankodott az RB7-ben. "Szerintem a versenyig sikerül megbirkóznunk a KERS-szel, a fiúk nagyon keményen dolgoznak, és megmutattuk, hogy az autó gyorsabb lett, így nagy dicséret jár az aerodinamikával foglalkozó srácoknak a gyárban és itt egyaránt" - fogalmazott a fiatal német, aki elmondása szerint nem kapta el a ritmust a kvalifikáció elején.

"Meglátjuk, mit tartogat a holnap, hosszú futam elé nézünk, és sikerült megspórolnunk egy szett gumit" - tette hozzá.

A csapatfőnök Christian Horner elismerte, valószínűtlen, hogy az időmérőn tapasztalt hatalmas fölényük holnapra is megmarad. "A párosunk nagy előnyben volt a riválisokkal szemben, bár tudjuk, hogy a különbség a versenyen kisebb lesz" - mondta.