Vágólapra másolva!
A német versenyző minden idők második leggyorsabb körével szerezte meg a pole-t a Monacói Nagydíjra.

Bár Lewis Hamilton biztos benne, hogy a Sergio Pérez balesete miatti megszakítás nélkül harcolhatott volna a pole pozícióért, ez nem von le Sebastian Vettel sikerének értékéből, aki a pálya 2003-as átépítése óta futott második leggyorsabb körrel szerezte meg karrierjének huszadik rajtelsőségét a Monacói Nagydíjra.

A Red Bull német versenyzője ezzel utolérte az örökranglistán Damon Hillt és Fernando Alonsót. 1:13.556-os eredménye mindössze 24 ezredmásodperccel maradt el attól a rekordtól, amit Kimi Räikkönen állított be még a 2006-os verseny időmérőjének második etapjában. Vettel ráadásul optimális kört teljesített, ugyanis a pálya mindhárom szektorában ugyanabban érte el az abszolút legjobb részidőt.

"Sebastian fenomenális teljesítményt nyújtott a Q3-ban " - ismerte el a Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner szombat délután. "A köre a gyorsaság és a precizitás közötti egyensúly klasszikus példája volt, s itt éppen erre van szükség - lenyűgöző időeredményt ért el, ez szép tőle. Örülünk annak is, hogy Mark (Webber) a nehéz kezdet után ilyen jól talpra állt."

Vettel hozzátette: "Az időmérő kemény, mert mindhárom részében 100 százalékot kell nyújtani. A Q1-ben és a Q2-ben nem futottam tökéletes köröket, de a Q3-ban nagyon eltaláltam, ezzel elégedett vagyok."

"Nem volt könnyű olyan sokáig ülni a garázsban, és csak várni, utána nem is tudtak sokan javítani az eredményükön" - utalt a Pérez balesetét követő szünetre. "Holnap hosszú verseny vár ránk, bármi megtörténhet."

Webber csaknem fél másodperccel volt lassabb csapattársánál, de a McLaren-es Jenson Buttontól csak 22 ezreddel kikapva szorult a 3. rajtkockába.

"A versenyek az elmúlt évekhez képest idén fordulatosabbak, és ez alól a holnapi sem lesz kivétel" - vélte a Monacói Nagydíj tavalyi győztese. "A 3. helyről lehetséges a győzelem, bár el kell ismernem, hogy az időmérő kulcsfontosságú itt, kellemes előnyt jelent a pole. Seb nagyszerű kört futott, megérdemelte a helyét, ahogy JB is."

"Ez mindannyiunk számára zavaros edzés volt - az ember sohasem számít rá, hogy nem kap második lehetőséget, de ma így alakult, mert megváltozott a fontossági sorrend, amikor az egyik kollégánk, Sergio balesetet szenvedett."

"Biztosra veszem, hogy talpra fog állni."