Vágólapra másolva!
Reakciók a Spanyol Nagydíjról. A cikket folyamatosan bővítjük a nyilatkozatokkal, megjelenési sorrendben.

Red Bull Racing

Sebastian Vettel(1): "Elég nehéz volt ma. Az elején azt hittem, jól rajtoltam, de aztán nem értettem, honnan érkezett meg Fernando. Mögülem indult, 16 méterrel hátrébb, de az egyenes felénél már fej-fej mellett haladtunk. Ő Mark belső oldalára ment, én a külsőre, így az első kanyar után már ő vezetett. Nem tudtunk olyan közel kerülni hozzá, hogy használjuk a DRS-t, de a bokszban megelőztük. Elég korán elhasználtuk a lágy gumikat, ami azt jelentette, hogy a verseny maradék felére a kemények maradtak. Úgy tűnt, a McLarenek nagyon erősek: tovább kint maradtak egy másfajta stratégián, ami pár másodperccel mögénk hozta őket. Ettől kezdve tudtam, hogy nagyon-nagyon szoros lesz, az utolsó tíz körben azt éreztem, amit Kínában. A gumijaim egyre jobban elhasználódtak, imádkoztam, hogy Lewisszal is ugyanez történjen. Egyre jobban közelített, sokkal gyorsabbnak tűnt, különösen az utolsó szektorban. Az egyenesek végén a tükrömben láttam, ekkor nem tudod, hogy védekezz-e, vagy sem. Nagyon szoros volt, de aztán az utolsó két körben sikerült bebiztosítanom az előnyömet. A KERS hol volt, hol nem volt, ezért sokat játszottam a fékerő-elosztással. A McLaren és Lewis nehéz perceket okozott ma nekünk. Igazán felszabadító érzést jelentett átmenni a célvonalon, tudván, hogy sikerült, ezért nagyon, nagyon boldog vagyok. Ez jó eredmény, és a tegnapi után visszaigazolás arról, hogy bár erősek vagyunk, a McLaren és a Ferrari nehézzé teszi a dolgunkat, keményen nyomják a gázt. Ma nagyon boldog vagyok."

Mark Webber(4): "Nem gondolom, hogy a rajtom rossz lett volna, de Fernandóé fenomenálisra sikerült. Nyilvánvaló, hogy nem ilyen rajtot terveztünk, és attól kezdve egy kicsit sakkjátszmára hasonlított a verseny. Az emberek lekövették egymás bokszkiállásait, nem sokat versenyeztem a pályán. A futam végén 40 másodperccel Lewis és Seb mögött végeztem. Igazán érdekes nap volt ma, ami megmutatta, hogy milyen aprók a különbségek. Fernando bosszantott, mert úgy tűnt, mindig akkor ment ki a bokszba, amikor én. Voltak időszakok, amikor gyorsnak tűntem, máskor meg nem, így ment ez ma."

McLaren

Lewis Hamilton(2.): "Számomra is kellemes meglepetés volt, hogy ma milyen gyorsak voltunk. Versenykörülmények között szerintem még a Red Bullnál is gyorsabbak, kivéve a tempós kanyarokat. Egész délután annyira keményen tapostam a gázt, amennyire csak tudtam, nagyon elégedett vagyok az eredménnyel - még néhány kör, és az élen más lett volna a sorrend, de a végén kifutottam az időből. Ezen a pályán a DRS-sel is nagyon nehéz előzni, mert a 3-as és a 9-es kanyarban nem lehet közelről követni a többi autót. Ráadásul Sebastian mögött a felkavart levegőben haladtam, amitől állandóan csúszkált a kocsim - hihetetlenül nehéz volt követnem őt. Az időmérőkön alighanem továbbra is túl nagy a hátrányunk, a versenytempónk azonban megvan. Ezért, ahogy az el is várható, igyekszünk majd gyorsulni szombatonként. Örültem annak is, hogy Jenson átverekedte magát a mezőnyön, és felkapaszkodott a dobogóra. Ez nagyszerű eredmény a csapat szempontjából. Már alig várom Monacót - ott kevésbé számít az autó viselkedése a gyors kanyarokban, és a versenyzőnek is jelentősebb szerepe van, úgyhogy erősnek kell lennünk."

Jenson Button(3.): "Borzalmasan rajtoltam, aztán az 1-es és 3-as kanyarnál is a külső ívre kerültem, további helyeket veszítve ezzel. Az 1. kör végén már 10. voltam, ez szörnyű csalódás volt. Nem is hittem volna, hogy a 3. hely onnan elérhető lesz, mivel azonban mindenki más koránra időzítette a boxkiállásait, az én gumijaim viszont még jól működtek, kezdtem úgy érezni, hogy mégis helyzetbe hozhattam magam. Törökország után fantasztikus volt, hogy bevált a stratégiám. Igyekeztünk minél tovább kitartani az opciós (lágyabb) gumik mellett, és csak háromszor álltam ki a boxba, míg a többség négyszer - az eredmény egy nagyszerű verseny lett. Egyetlen kör alatt megelőztem Mark (Webbert) és Fernando (Alonsót). Tudtam, hogy a két éllovast nem lesz könnyű utolérnem, de keményen nyomtam a gázt, hátha történik előttem valami. Ezekkel a Pirellikkel olyan az élet, mintha gombnyomásra kopnának el: ha a hátsók elhasználódnak, azonnal romlanak a köridők. Ma sikerült jól bánnunk velük. Amikor pedig végre átváltottunk az elsődleges (kemény) keverékre, a pálya már remek állapotban volt, így a gumik is működtek. Ma tényleg úgy tűnt, mintha igazán versenyeznék. Végül szeretnék nagy-nagy köszönetet mondani a csapatomnak: fantasztikus stratégiát dolgoztak ki, a boxkiállásokat tökéletesen hajtották végre, és minden klappolt. Ez vérbeli csapatmunka eredménye."

Ferrari

Fernando Alonso (5): "A verseny legjobb része nyilvánvalóan a rajt volt. Olyan sok munkát fektettünk ebbe a területbe, és most meg is látszott az eredménye. Fantasztikus volt látni, ahogy a tömeg szurkol a lelátókon! Megpróbáltam mindent beleadni, magam mögött tartani a leggyorsabb autókat körülbelül húsz körön át, de ezután már nem tehettem semmit. Nagyon idegtépő volt, ahogy folyamatosan kitöltötték a tükreimet, megpróbáltuk a lehető leggyorsabban lemásolni a stratégiájukat, illetve megjósolni, mit lépnek majd. Ennek következtében a futam több mint felét a kemény gumikon teljesítettük, ezért nagy árat fizettünk, és a valósnál nagyobbra nőtt a lemaradásunk. Az autónk nem állít elő elég nagy aerodinamikai leszorítóerőt, nem volt olyan szárnyunk, ami jó lett volna erre a pályára. Figyelmesen ki kell elemezzünk az futamra hozott fejlesztéseket, és meg kell értenünk, hogy két hét alatt miért maradtunk le a Red Bull és a McLaren mögött. Most azonnal indulunk Monacóba, ami különleges helyszín a versenynaptárban. Ott bármi megtörténhet. Persze tisztában vagyunk vele, hogy az egész évben itt van szükség a legnagyobb leszoríóerőre, de tavaly is ez volt a helyzet, mégis versenyképesnek bizonyultunk. Meg sem fordul a fejemben, hogy öt futamot követően feladjam a világbajnoki küzdelmet: az eredménytáblán nagy a különbség, de még bármi megtörténhet, ebben biztos vagyok."

Felipe Massa (-): "A verseny vége felé nem tudtam sebességbe rakni a váltót, és meg kellett állnom a pálya szélén: ez méltó befejezése volt egy szörnyű hétvégének. Szerencsére rögtön itt az újrakezdés lehetősége a monacói futammal, ami egyfajta második hazai verseny számomra, mivel a hercegségben élek. Szintén pozitívum, hogy nem kell majd használnunk a kemény gumikat, amelyek ma nagyon rosszul működtek számunkra. Ahogy a lágyabb keverékről a keményebbre váltottunk, egyre inkább kínlódtunk: nem volt tapadás, szenvedés volt a pályán tartani az autót. A stratégiának köszönhetően sikerült megelőznünk a Mercedest és Petrov Renault-ját, de ez végül semmit sem ért. Nem volt elég aerodinamikai leszorítóerőnk, hogy rendesen működésre bírjuk a kemény abroncsokat, ahogy azt már több versenyen is láthattuk, de itt még rosszabb volt a helyzet."

Mercedes

Michael Schumacher (6): "Ma sikerült a lehető legtöbbet kihoznunk a lehetőségeinkből, ami mindig jó hír, különösen a mi srácainknak, ennek nagyon örülök. Jól kaptam el a rajtot: szoros volt, hogy pont középen mentem el, de szerencsére sikerült. A verseny innentől kezdve a pozíció megtartásáról szólt. Elégedettek lehetünk az eredménnyel, azonban ettől függetlenül túlkormányzottsággal, gumikopással és az autó rossz balanszával is meg kellett küzdenem. Ennek ellenére elértük, amit lehetett, már várom a monacói futamot."

Nico Rosberg (7): "Nehéz versenyen vagyok túl: a csapattal való rádiókapcsolat a futam korai szakaszában elromlott, ez kemény volt, ráadásul a DRS-em sem működött tökéletesen, így szinte lehetetlen volt előznöm. Élveztem a Michaellel folytatott csatát a 6. helyért, bár nem tudtam teljes erőbedobással támadni, ezért a futam hátralévő részére beragadtam mögé. Most már alig várom a hazai versenyemet Monacóban. Szeretem azt a pályát, és biztos vagyok benne, hogy közelebb lehetünk az élmezőnyhöz."

Renault

Nick Heidfeld(8): "Elégedett vagyok a nyolcadik hellyel, azok után, hogy leghátulról indultam. Ahogy Törökországban is, ha még lett volna egy-két köröm, még javíthattam volna egy-két helyezést a Mercedesek megelőzésével. De ez még így is egy jó eredmény, ha azt nézzük, hogy honnan indultam, és hogy mi történt az autómmal ezen a hétvégén. Jó volt a rajtom, aztán át kellett harcolnom magam a mezőnyön sok előzéssel, tehát jó móka volt a volán mögött ülni. Mindig önbizalmat ad, ha jó a teljesítményem, így most boldogabban és nyugodtabban megyek Monacóba."

Vitalij Petrov(11): "Természetesen csalódott vagyok, hogy nem tudtam jobban kihasználni a rajtpozíciómat, és hogy nem szereztem pontokat. Úgy tűnik, a kvalifikációs eredményemnek kevés hatása volt a mai versenyre, ki kell elemeznünk a részleteket, hogy ez miért történhetett így. Jól sikerült a rajtom, és feljöttem egy helyet az ötödik pozícióba, de aztán nehéz volt tartani az élbolyt, ők ott vannak, ahol mi is lenni szeretnénk. De ez egy eredmény, csak egy eredmény, Monaco előtt helyre akarom tenni a dolgokat, mert ott különösen fontos a jó rajtpozíció. Erről kevés kétségem van. Legalább a csapat tudott néhány pontot szerezni Nick révén, a pozitívumokat kell néznünk, és továbblépni."

Sauber

Sergio Pérez (9): "Nehéz volt a mai verseny, kemény küzdelem volt a pontokért. Mivel most szereztem először pontokat a Forma-1-ben, ez az eredmény különösen fontos számomra és a csapatom számára is, ráadásul külön öröm, hogy Kamui is pontszerző helyen végzett. A csapat nagyon jó stratégiát dolgozott ki versenyre, és tökéletes munkát végeztek a bokszutcában is. Úgy érzem, a mai nap egy fordulópont volt a szezonban, ugyanilyen eredményesen akarjuk folytatni a későbbiekben is, a lehető legtöbb pontot begyűjtve".

Kamui Kobajasi (10): "Ma nagyon sok időt veszítettem az első körben: a rajt után kiszorítottak a pályáról, aztán egy másik autó is nekem jött, aminek egy bal hátsó defekt lett az eredménye. A kényszerű kerékcsere után az utolsó helyen találtam magam, ráadásul egy nagyon jó állapotban lévő lágy garnitúrám is odalett. Emiatt viszonylag sokáig autóztam kemény keveréken, ami nem volt könnyű, de összességében elégedett voltam a tempómmal. Nagyon örülök, hogy immár negyedszer, zsinórban pontszerző helyen végeztem, ami egyben jelzi azt is, hogy jó irányban haladunk".

Force India

Paul di Resta (12): "Azt gondolom, a mai eredményünkkel elégedetten mehetünk el innen , különösen azért, mert négy helyet előreléptünk a rajtpozícióhoz képest. Tegnap, a kvalifikáción kompromisszumot kellett kötnünk, hogy spórolhassunk a gumikkal, ami helyes megközelítésnek bizonyult, de egy kevés hiányzott a sebességünkből ahhoz, hogy még többet érjünk el. Többször is beragadtam a Toro Rossók mögé, az első, a második és harmadik etapomban, ezek nélkül valószínűleg egy kicsit előrébb végezhettem volna. Még így is sok a pozitívum, mert a stratégia működött, és a bokszkiállások jól sikerültek. Azt hiszem, ez a legjobb eredmény, amit várhattunk úgy, hogy az előttünk haladó autóknak nem voltak problémáik."

Adrian Sutil (13): "A végeredmény azt hozta, amit vártunk. Paullal ellenkező stratégián voltam, a keményebb gumival kezdtem, amivel nagyon lassú volt rajtolni, és az első etap sem volt könnyű. Aztán megkaptam a lágy gumit, és elkezdődött számomra verseny, fokozatosan képes voltam előrébb jönni. Elég könnyű volt előzni ma, mert ha az előtted lévő autó már küszködött a gumikkal, akkor nagy volt a sebességkülönbség. A záró körökben jónak éreztem az autót, ha mehettem volna még két-három kört, hogy maximálisan kiaknázzam a stratégiámat, talán még jobb helyen végezhettem volna."

Williams

Pastor Maldonado(15): Nehéz verseny van a hátunk mögött. Nem sikerült túl jól a rajt, ezen a területen még dolgoznunk kell. Aztán szenvedtünk a versenytempónkkal, és sajnos a stratégiánk sem igazán segített a helyzeten. De sikerült befejeznünk a futamot, úgyhogy most több adatunk van, amire támaszkodhatunk. Keményen kell dolgoznunk, arra koncentrálva, hogy Monacóig javítsunk a versenytempónkon."

Rubens Barrichello(17: "Nagyon kemény versenyem volt. A keményebb gumikon való rajt nem jelentett jó kiindulási alapot, később azonban a lágyabb keverékeken javulhatott volna a helyzet. Sajnos ma több probléma is hátráltatott minket. Először a kerékcserével, majd a KERS-szel akadt gondunk megint, így sok időt veszítettünk. Újabb versenyt fejeztünk be pontok nélkül. Javulnunk kell."

Lotus

Jarno Trulli (18): "A verseny igazán jól sikerült. Ismét remekül rajtoltam, idén már nem először, ami nagyon pozitív. Javítottam néhány pozíciót, és már a kezdetektől fogva versenyben voltam. Természetesen a lágy gumikon sokkal jobban ment az autó, mint a keményeken, így az első néhány etapunk remekül sikerült. Sajnos a verseny közepe táján gondom akadt a kipufogóval, ez kihatással volt az autó hátuljára, és így már nem voltam képes olyan jó teljesítményt nyújtani, mint előtte. Összességében azonban remekül alakult számomra a verseny. Úgy harcoltam, mint egy oroszlán, elégedett vagyok magammal, szerintem igazán kihoztam a maximumot az autóból. Még vár ránk egy kis munka, hogy felzárkózzunk az előttünk lévő srácokhoz, de fantasztikus, hogy megint sikerült leköröznünk a mögöttünk lévőket. Az aero csomagunk összességében jónak bizonyult - most ennek a fejlesztésére kell koncentrálnunk, és arra, hogy tovább növeljük az előnyünket a mögöttünk lévő srácokkal szemben, és egyre közelebb kerüljünk az előttünk lévő autókhoz."

Heikki Kovalainen (19): "Igazán kár, hogy így végződött a délutánom. A 4-es kanyar bejáratánál elkövettem egy hibát, és kicsúsztam, de addig a pontig meglehetősen jól alakult a versenyem. Jarnóval mindketten az elejétől kezdve benne voltunk a sűrűjében, és a futam nagy részében a középmezőnyben harcoltunk, de aztán a gumik kezdtek elkopni, és a délután későbbi részében már nem volt meg a korábban látott sebességünk. Talán hamarabb kellett volna kijönnünk a boxba, de így is rengeteget tanultunk ezen a hétvégén, és ezt Monacóba is továbbvihetjük, ahol szerintem nagyon érdekes hétvége vár ránk."

Toro Rosso

Sébastien Buemi (14): "Igazán jó volt a rajtom, megelőztem Massát, Buttont és Maldonadót, de aztán sajnos Button és Massa elment mellettem, gyorsabbak voltak. Sikerült jó versenytempót diktálnom, de azt hiszem, kissé balszerencsések voltunk, amikor sok időt elveszítettem a lekörözéseknél. A stratégiánk sem volt teljesen tökéletes, és általánosságban is lassúak voltunk kissé , a Force India és a Sauber fair küzdelemben vert meg minket."

Jaime Alguersuari (16): "Mindent egybevetve ez nem volt jó verseny számunkra. A maximumot nyújtottam, nyomtam a gázt körről körre, miközben próbáltam figyelni a gumikra is. Nagyjából 12 kör után mégis elkoptak, ennek köszönhető, hogy végül négy kiállással teljesítettem a versenyt. Általánosságban, a köridőimet tekintve ez a verseny talán egy kicsit pozitívabb volt, mint a múltkori Törökországban. Muszáj valamit kezdenünk a gumik elhasználódásával, még mindig sokat kell dolgoznunk, ha versenyképesek akarunk lenni, és a pontokért akarunk harcolni."

Virgin Racing

Timo Glock(19): "Elfogadható versenyem volt, bár egy kicsit kínlódtam az első kanyar felé menet. Liuzzi megelőzött, mert jobb íven volt, de aztán én előztem meg az első kiállás után, ami azért volt jó, mert azt eredményezte, hogy ezután már a saját tempómban mehettem. Összefoglalva azt gondolom, hogy kihoztuk a legtöbbet az autóból. A stratégiánk jó volt abban a tekintetben, ahogy kezeltük a forgalmat, tehát mindent egybevetve boldog vagyok ezzel a nappal.

Jerome D'Ambrosio(20): Azt hiszem, ez egy kifejezetten jó verseny volt számomra - jobb, mint az időmérő tegnap. Remekül sikerült az első etapom, de amikor forgalomba kerültünk, a verseny teljesen átalakult. Itt több időt veszítesz a lekörözések során, mint Törökországban, Kínában vagy Malajziában, de nekünk jó volt a verseny. Meg kell néznünk, mit történt a fékekkel, de ezt leszámítva simán ment minden. A csapat ismét jó munkát végzett a stratégiával. Volt néhány jó etapom nem túl nagy fogalomban, összességében elégedett vagyok."

Hispania Racing Team

Narain Karthikeyan (21): Nagyon kemény verseny volt. A gumik nagyon elhasználódtak, főleg a hátsók miatt lett nehéz vezetni az autót. Az első néhány kör még rendben volt, de aztán a kocsi hátulja elkezdett sok problémát okozni. Ugyancsak gondom volt az üléssel, megégettem a nyakam, és kibírhatatlan fájdalmaim voltak. Ami pozitívum, hogy befejeztem a versenyt, bár nem sokra mentünk vele. Ki kell derítenünk, miért nem volt meg a tempónk, azt gondoltuk, hogy ezen a hétvégén már jobb lesz, de nem ez volt a helyzet. Az időmérő rendben volt, de a versenytempónk már nem, ellentétben a korábbi versenyekkel. ez talán azért történhetett így, mert drasztikus különbség volt a kétféle gumikeverék között, ez pedig nagyon nehézzé tette az autó beállítását, és erős túlkormányzottságot eredményezett. Most ezen kell dolgoznunk.

Vitantonio Liuzzi (-): "Ahogy a legutóbbi nagydíjon is, most is remek rajtom volt, pár autót megelőztem pár autót az első kanyarig. Minden rendben ment, az autó egyensúlya jó volt, mögöttem volt mindkét Virgin, és távolodtam tőlük az első etapomban. Ez visszaigazolta azt az előrelépést, amit a múltkori versenyen jósoltunk. Az első kerékcsere után a második szett gumival vesztettünk a tapadásból a hátsó tengelyen, csakúgy, mint az időmérőn. Aztán elkezdtem érezni, hogy nincs minden rendben a felváltásokkal, ez egyre rosszabb lett, aztán ki kellett állnom. Ki kell vizsgálnunk, mi történt, még korai lenne meg megmondani, hogy mi volt az oka. Igazán kár, mert e nélkül jobb sebességünk lett volna a második etapban, és harcolhattunk volna a Virginekkel a végéig. Narain befejezte a versenyt, ami mindig jó, mivel azt jelenti, hogy több adatunk van, de most már el kell kezdenünk a versenyzésre gondolni, nem csak a célba érésre, mert növekedünk, és meg kell próbálnunk a Virgin elé kerülni.