Vágólapra másolva!
1994. május 1-jén szenvedett halálos balesetet a Forma-1 történetének egyik legnépszerűbb pilótája.

Ayrton Senna 1984-ben mutatkozott be a Forma-1-ben, és tízéves pályafutása alatt három világbajnoki címet nyert (1988, 1990, 1991, mindannyiszor a McLarennel), 162 futamán összesen 41 alkalommal állhatott fel a dobogó legfelső fokára.

Az 1994-es imolai verseny a Forma-1 történetének legtragikusabb versenye: a pénteki szabadedzésen az osztrák Roland Ratzenberger vesztette életét, miután több mint 310 km/órás sebességgel a betonfalnak csapódott, de Rubens Barrichello is súlyos balesetet szenvedett. Senna a balesetek után fontolóra vette, hogy rajthoz álljon, de végül indult a Nagydíjon.

Forrás: Williams
1983-ban, tesztelés közben a Donongton Parkban Frank Williamsszel
(Kattintson a képre a Senna-galériához!)

A futam rajtjánál két autó összeütközött, aminek következtében kilenc néző szenvedett súlyos sérüléseket. A hatodik körben pedig Senna nem tudta bevenni a Tamburello-kanyart, és a betonfalnak csapódó autója elejéről leszakadó alkatrészek egyike átszakította a sisak és a rostély közötti részt, és ez okozta a mindössze 34 éves brazil világbajnok halálát. Nézzék meg a Top Gear emlékműsorát a legendás pilótáról.

A Top Gear is emlékezett Sennára