Vágólapra másolva!
Részletes vizsgálatot indít a hinwili gyárban a Sauber, ennek eredménye alapján dönt arról, fellebbez-e a melbourne-i kizárás ellen.

Megbukott az Ausztrál Nagydíj technikai ellenőrzésén a Sauber, a csapatot szabálytalan hátsó szárnyak miatt utólag kizárták a versenyből. Az újonc Sergio Perez a hetedik, Kobajasi Kamui a nyolcadik helyet veszítette el, mert a stewardok szerint a C30-asok hátsó szárnya megsértette a technikai szabálykönyv 3.10.1-es és 3.10.2-es fejezetében szereplő előírásokat.

Az ellenőrök szerint a Sauber hátsó szárnya a megengedettnél nagyobb mértékben volt meghajlítva. Ennek teszteléséhez a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) egy tíz centiméter átmérőjű, gömb alakú sablont használ, amelynek a szárny bármelyik pontján érintkezésben kell maradnia az elemmel. Ha a szárny nem elég egyenes, rés látszik a gömb és a szárny között. Ezt a szabályt amiatt hozták, hogy megakadályozzák az F-csatornához hasonló rendszerek visszahozatalát.

James Key azonnal fellebbezésről beszélt a melbourne-i kizárás után, ennek sorsát később egy belső vizsgálattól tette függővé. A technikai igazgató fenntartja, hogy a Saubernek nem származott előnye az alkatrészből. "Erről az egészről nem tudtunk semmit, amíg véget nem ért a verseny" - nyilatkozta Key. "Valószínűleg elnéztünk valamit, biztosan nem szándékosan. Szó sincs arról, hogy F-csatornát vagy bármilyen, szabálytalan elemet akartunk használni, a szárny nem növelte a teljesítményünket."

"Belső vizsgálattal kell kiderítenünk, hogyan történhetett meg mindez. A C30 összes többi alkatrésze átment a hivatalos FIA-vizsgálaton."