Vágólapra másolva!
A luxemburgi bíróság a minap elutasította a Formula One Group beadványát, amely kizárólagos jogokat követelt magának az F1 rövidítés védjegyként való használatára. A hivatalos indoklás szerint az emberek szemében a Forma-1 sokkal inkább egy sportág, mint egy márkanév, így semmi akadálya annak, hogy egy másik cég az F1 szót használja saját nevében.

A luxemburgi bíróság, amely Európa második legmagasabb ítélőszéke, csütörtöki döntésében kimondta, hogy "a Formula One Licensing (a Formula One Group kereskedelmi jogainak birtokosa - a szerk.) nem gátolhatja meg, hogy egy európai cég védjegye tartalmazza az 'F1 Live' szavakat."

A vita még 2004 áprilisára nyúlik vissza, amikor a Racing-Live weboldal kísérletet tett az "F1 Live" kifejezés bejegyzésére. Az úgynevezett védjegyügynökség akkor a Formula One Licensing javára döntött az ügyben, ám a Racing-Live fellebbezése után a luxemburgi bíróság már a weboldalnak adott igazat.

A bírósági döntést tartalmazó dokumentum szerint a Formula One Group az "F1", az "F1 Formula 1", az "F1 Racing Simulation", az "F1 Pole Position" és az "F1 Pit Stop Café" szavakat egyaránt le kívánta védetni magának, egyaránt sikertelenül.

"Nincs valószínűsége annak, hogy az emberek összekevernék a bejegyezni kívánt márkanevet és a Formula One Licensing elnevezéseit, tekintettel arra az igen alacsony fokú hasonlóságra, amely a márkanevek és a leíró jellegű 'F1' rövidítés között fennáll"- szól a bíróság döntésének hivatalos indoklása.