Vágólapra másolva!
Mariano Puerta a Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordult. A Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) nyolc évre tiltotta el az argentin játékost a versenyzéstől, miután tavaly a francia nyílt bajnokságon fennakadt a doppingellenőrzésen. 

"A játékos azt szeretné elérni, hogy az ITF törölje a büntetését" - áll a CAS közleményében.

A dél-amerikai szervezetében etilefrint mutatott ki a vizsgálat, és nyolcéves eltiltása, amely gyakorlatilag életre szóló büntetést jelent, 2005. június 5-én kezdődött. A teniszezőnek a Roland Garros döntőjében és az azt követően elért valamennyi eredményét törölték, továbbá vissza kell fizetnie a pénzdíjait, azaz összesen 722 ezer eurót (mintegy 184 millió forintot).

A 27 éves argentin kilátásait, amelyeket egy számára kedvező CAS-ítélethez fűz, rontja az a tény, hogy 2004-ben már volt doppingügye: akkor clenbuterol használata miatt kilenc hónapra tiltották el a versenyzéstől.

* * *

A CAS egyéves eltiltással sújtotta Tobias Kreuzmannt, a Duisburg német válogatott vízilabdázóját, aki pozitív doppingtesztet produkált tavaly márciusban. Az athéni olimpián ötödik játékos finaszteriddel bukott le, amely egy hajhullásra szedett készítménnyel került a szervezetébe. A 24 éves Kreuzmann elismerte, hogy hibázott, amikor nem kísérte figyelemmel a doppinglista változását. Büntetése miatt hiányozni fog a szeptemberi, Belgrádban sorra kerülő Európa-bajnokságról is.