Vágólapra másolva!
Nem a Williams lányokról szól az idei Australian Open: Venus után a címvédő Serena is korán búcsúzott. A szlovák Daniela Hantuchova életében először jobbnak bizonyult a bajnoknál, 6:1, 7:6-ra nyert. Az argentin David Nalbandian kezd formába lendülni, a 16 közé kerülésért a finn Jarkko Nieminent verte négy játszmában, és győzött a 2002-es bajnok Thomas Johansson is. 

Siklós Erik helyszíni tudósítása Melbourne-ből

Jellemző a pénteki melbourne-i kánikulára, hogy a délutáni majd egy órás felhőszakadás sem tudta lehűteni a levegőt, csak párásabbá tette. "A mai volt az első igazán meleg nap, ezért nagyon türelmesnek kellett lennem a pályán" - emlékezett Maria Sarapova a Jelena Kostanic elleni mérkőzésére. "Időbe telt, míg hozzászoktam a körülményekhez. Az ilyen idő fizikálisan nagyon kimerítő, de azt mondom, inkább mentálisan kell keménynek lenni az elviseléséhez." Az orosz sztár tavaly meccslabdáról kapott ki Serena Williamstől az Australian Open elődöntőjében, de vasárnap nem vághat vissza az amerikainak. "Két nappal később már elfelejtettem azt a vereséget, ugyanakkor erősebbé tett. Az egész tavalyi szezon segített abban, hogy érettebbé váljon a játékom" - nyilatkozta a szibériai, aki bal lábbal rúg, bal kézzel dob, de a jobbal teniszezik, igaz, a ballal is tud, néha átveszi az ütőt játék közben, ha a helyzet úgy kívánja.

Akik látták Serena Williams játékát az első két fordulóban, sejthették, a szlovák Hantuchova annak ellenére meglepetést okozhat, hogy korábban még játszmát sem nyert az amerikai ellen. "Sokat hibáztam. Bármit próbáltam, nem működött. Ő jól játszott, úgy, ahogy szokott ellenem. Nem a felkészülésemmel volt a baj, az jól sikerült. Egyszerűen ez nem az én napom volt" - magyarázta Serena Williams, aki négy meccslabdát hárított, mielőtt az ötödiknél kapitulált az eső miatt lefedett Rod Laver Arénában.

A mai férfi tenisz egyik kedves, vagány figurája Marcos Baghdatis. Hogyan lesz egy ciprusi legényből klasszis teniszező? "A papám megőrült a teniszért, az volt az álma, hogy az egyik fiából világbajnok lesz, ő erőltette. Én inkább fociztam volna. Aztán 14 évesen, teljesen egyedül Párizsba költöztem. Kemény, nehéz időszak volt, de sokat segített később. Gyorsan felnőttem, megtanultam a felelősséget kezelni" - mesélt a pályája elejéről a korábbi junior világelső, aki a felnőttek között is egyre sikeresebb. Hazájában tavaly az én emberének választották, és persze ő lett az év sportolója is Cipruson. Melbourne-ben hatalmas szurkolótábora van. Kiderült, a család libanoni ágáról több nagybátyja és unokatestvére él itt, de a helyi görögök is kijárnak a meccseire. Népszerűségét a stílusának is köszönheti, szereti szórakoztatni a közönséget a játékával. Ma nem sokáig élvezhették az előadását, mert Baghdatis nyolcvan perc alatt elintézte a selejtezőből érkezett német Grememayrt. Vasárnap kicsit nehezebb dolga lesz az amerikai Andy Roddick ellen.

A versenyből már az első nap kiesett Jelena Dokic papája gondoskodott róla, hogy lánya ne érezze magát jól választott hazájában. A Dokic család 1994-ben emigrált Ausztráliába, ahol valószínűleg a tehetséges teniszező Jelenának köszönhetően gyorsan befogadták őket, megkapták az állampolgárságot. Öt évvel később az akkor 15 éves reménység már az Australian Openen indult, és a harmadik fordulóig jutott. Ember nem gondolta volna, hogy a következő hét évben egyetlen meccset sem nyer ugyanott. Igaz, nagyot változott az élete: a család hangos botrányok közepette visszaköltözött Belgrádba, és ő szerb színekben kezdett versenyezni. A melbourne-i Grand Slamen nem is lépett pályára négy évig. A mindenhol balhézó papát kitiltották Wimbledonból és a US Openről, de Jelena sokáig kitartott mellette. Két éve szakítottak, ami állítólag egymillió dollárjába került az addigra már a wimbledoni elődöntőt is megjárt, nővé érett szőkeségnek. Damir két házat - egyet Belgrádban, egyet Floridában - és két autót kapott, hogy békén hagyja a lányát. Azóta nem is beszélnek.

Dokic a negyedikről a 450.-re csúszott vissza a ranglistán, de nem adta fel. Visszatért Ausztráliába, és szabadkártyával főtáblásként próbálkozhatott. Két meccslabdáról kapott ki úgy, hogy az első után már ünnepelt, azt hitte, megvan, de a vezetőbíró másképp látta. "Az ausztrálok megint csaltak a lányom ellen. Nem vagyok őrült, de azon gondolkodom, elégtételt veszek a lányomért, és megölök egy ausztrált vagy nukleáris bombát dobok Sydneyre" - nyilatkozta Dokic papa a meccs után. A hírek szerint korábban komolyan foglalkozott a gondolattal, hogy elraboltatja a lányát, akinek - szerinte - átmosták az agyát az ausztrálok, összefogva a Vatikánnal és a horvátokkal. Utóbbiak úgy jönnek a képbe, hogy Jelenának horvát barátja és edzője van.

A történet természetesen a híradók és az újságok élére került. "Azzal telt az eddigi életem, hogy az ilyen eseményeken próbáltam túltenni magam. De nem fogom hagyni, hogy a boldogságom útjába álljon az apám. Keményen fogok dolgozni, hogy sikeres legyen újra a pályám. Ahogy az ausztrál emberek fogadtak és támogattak, amióta tavaly decemberben visszatértem, az arról győzött meg, hogy jól döntöttem" - nyilatkozta Jelena Dokic, akinek nem lehetnek anyagi gondjai, mert a pénzdíjakból és a szponzori bevételekből legalább nyolcmillió dollárt keresett.

Eredmények
női egyes, harmadik forduló:
Davenport (amerikai, 1.) - Kirilenko (orosz, 25.) 6:4, 4:6, 6:2
Kuznyecova (orosz, 14.) - Parra Santangelo (olasz) 6:3, 6:1
Granville (amerikai) - Ruano Pascual (spanyol) 6:3, 6:3
Henin-Hardenne (belga, 8.)- Razzano (francia) 6:4, 6:1
Sarapova (orosz, 4.) - Kostanic (horvát) 6:0, 6:1
Hantuchova (szlovák, 17.) - S. Williams (amerikai, 13.) 6:1, 7:6 (7-5)
Vesznyina (orosz) - Szavcsuk (ukrán) 5:7, 6:2, 6:4
Petrova (orosz, 6.) - Camerin (olasz) 6:1, 6:2

férfi egyes, harmadik forduló:
Santoro (francia) - Gaudio (argentin, 8.) 6:3, 6:2, 5:7, 1:6, 6:4
Ferrer (spanyol, 11.) - Ancic (horvát, 18.) 6:3, 6:3, 6:3
Nalbandian (argentín, 4.) - Nieminen (finn, 26.) 2:6, 6:3, 6:2, 7:5
T. Johansson (svéd, 10.) - Simon (francia) 6:3, 6:2, 6:1
Baghdatis (ciprusi) - Gremelmayr (német) 6:2, 6:1, 6:2
Roddick (amerkai, 2.) - Benneteau (francia) 6:1, 6:2, 6:2
Robredo (spanyol, 16.) - Blake (amerikai, 20.) 6:3, 6:4, 6:4
Ljubicic (horvát, 7.) - F. López (spanyol, 31.) 7:5, 7:6 (7-5), 6:0

női páros, második forduló:
Krajicek, Szávay (holland/magyar) - Dechy, Golovin (francia) 6:2, 6:7 (2-7), 6:3