Vágólapra másolva!
A volt világelső, hazai kedvenc Lleyton Hewitt már a második fordulóban búcsúzott az ausztrál nyílt teniszbajnokságon, Melbourne-ben. Tovább menetel viszont Martina Hingis: a hároméves szünet után visszatért svájci csillag mindössze két játékot veszített a finn Emma Laine ellen.

Siklós Erik helyszíni tudósítása Melbourne-ből

Az idei Australian Openen két mérkőzést vártak nagyon az előretekintők. A női egyesben egy Hingis-Pierce harmadik fordulós párharcot és a férfiaknál a Federer-Hewitt elődöntőt. Csütörtökön aztán kiderült: megint azoknak lett igazuk, akik úgy tartják, hogy a profi teniszben csak a következő mérkőzésre szabad gondolni, nincs értelme annál tovább tervezni. Az elképzelt szereposztás megváltozott: Pierce és Hewitt is kiesett.

"Ma sem tudok igazi magyarázattal szolgálni arra, hogy mi történt velem tavaly. Csak azt mondhatom, hogy ezúttal kizárólag a teniszre koncentrálok. Alapvetően nyugodt természet vagyok, mindössze egyszer vesztettem el a fejem, és az pont a tavalyi meccsünkön történt" - nyilatkozta az argentin Chela, visszaemlékezve a Hewitt elleni 2005-ös melbourne-i meccsére, amelyen a hazai hős után köpött. Csütörtök este a dél-amerikai tartotta magát az ígéretéhez: a játékra összpontosított, és 3 óra 23 perc alatt 6:4; 6:4; 6:7; 6:2-re legyőzve az ausztrált visszavágott a tavalyi vereségért.

Hewitt szokatlanul sokat hibázott, ziccereket, számára könnyű labdákat rontott. Nem ment neki a játék, ráadásul sérüléssel is bajlódott, többször ápolni kellett a bal bokáját, s páratlan kitartásának köszönhette, hogy a harmadik játszmában szépíteni tudott. A 15 ezres publikum döbbent csenddel fogadta a kedvenc kudarcát, mintha nem hitték volna el, hogy vége, s az utolsó pillanatig várták, hogy Hewitt magára talál.

"Nagyon zavart a mozgásban a sérülésem, gyakorlatilag nem tudtam rálépni a bal lábamra, erős fájdalom gyötört. Az igazsághoz tartozik, hogy Chela nagyszerűen teniszezett" - nyilatkozta a mérkőzést követően a tavalyi finalista, aki újra elmondta, hogy ezen a pályán nem lehet agresszívan teniszezni, mert annyira lassú a borítás is és a labda is.

Pierce kiesése után megnyílt az út Martina Hingis előtt. A három év kihagyás után visszatért korábbi világelső 52 perc alatt 6:1; 6:1-re nyert a finn Emma Laine ellen. A 19 éves Lahtiban született lány nem a "futottak még" kategóriába tartozik. A feltörekvő tehetségek között tartják számon, az első fordulóban például simán 6:1; 6:1-re verte a spanyol Llagosterát. Igazi sportcsaládból jön: apja olimpiai ezüstérmes hokis, anyja úszóbajnok volt. De Hingis ellen ez nem számított, a svájcit csak az zavarta, hogy túl sokat kellett várnia, míg pályára léphetett, mert Juan Carlos Ferrero nagy csatába keveredett a szerb Janko Tipsareviccsel. A belgrádi legényt a magyarok is jól ismerik, 2004-ben Szegeden a Davis-kupában mutatta meg, mit tud. Most a selejtezőből érkezett játszmavesztés nélkül, és ha a negyedik szettben jobban koncentrál, meglepetést okozhatott volna. Így csak büszke lehetett a teljesítményére, de boldog nem. Az egykori világelső spanyol öt játszmában győzött.

A másik szerbet, a tavalyi Challenger-király Boris Pasanskit a német Nicolas Kiefer állította meg. Az első játszmát még a 2005-ben Budaörsön és a Római-parton is győztes Pasanski nyerte, de a germán utána ledarálta.