Vágólapra másolva!
Az esélyesek eredményeire gondolva, akár eseménytelennek is nevezhetnénk a szerdát az ausztrál nyílt teniszbajnokságon, a nőknél mindenki nyert a sztárok közül, de a férfiaknál sem történt szenzáció.

Siklós Erik helyszíni tudósítása Melbourne-ből

Egy igazán ínyenc teniszszurkoló nem lehetett maradéktalanul boldog, ha hónapokkal korábban szerdára vett jegyet a Rod Laver Arénába. A műsort olvasgatva már sejthette, hogy nem lesz tanúja valami felejthetetlen csatának.

Azzal vigasztalhatta magát, hogy élőben láthatja Ljubicic, Roddick és Henin-Hardenne játékát. Persze ez sem kevés, nem térhet vissza minden nap Hingis vagy harcolhat Hewitt látványos ütközetben. Aki a jó teniszért, és nem a körítésért, aláírásokért jár Grand Slam-versenyre, szerdán akkor járt a legjobban, ha megvárta a melbourne-i naplementét.

Így elkerülhette a leégést és szörfözhetett a Margaret Court Aréna, valamint a kettes pálya között. Szerencséjére, szomszédos katlanokról lévén szó, szinte párhuzamosan élvezhetett két kitűnő csatát, mindössze 20 dollárt (3200Ft) költve a jegyre. Az egyikben a 2002-es bajnok, Thomas Johansson mérkőzött a belga Malisse ellen, a másikban a spanyol Robredo próbálta térdre kényszeríteni a 12 éves kora óta Kaliforniában élő, orosz Turszunovot.

Az oroszt tavaly ismerte meg igazából a sportvilág, amikor Wimbledonban, a második fordulóban, döntő játszma 8:6-ra legyőzte az angolok büszkeségét, Tim Henmant. Ezt hétfőn megismételte itt, most négy szett elégnek bizonyult a sikerhez, és önbizalommal tele készülhetett a tizenhatodik kiemelt, Robredo ellen, mert egy hete Sydneyben a spanyolnál is jobbnak bizonyult. A 23 éves barcelonai azonban visszavágott és mindketten tudták, hogy ez volt a fontosabb találkozójuk.

Forrás: EPA
A cseh Sromovának a meleg és Henin-Hardenne mellett egy sérüléssel is meg kellett küzdenie

A nőknél csak az szorult magyarázatra, hogy a 2004-ben nyertes, tavaly sérülés miatt hiányzott Henin-Hardenne, miért küszködött a világranglistán 92-dik, cseh Srmova ellen? "Utálok olyan valaki ellen játszani, akit soha nem láttam teniszezni és még csak nem is hallottam róla. Nem könnyű helyzet, mert nem tudhatod, hogy mire számíts. Még akkor is igaz ez, ha tudod, hogy csak a saját játékodat kell hoznod és az valószínűleg elég a győzelemhez. Szóval nem szeretem az ilyen helyzeteket. Ráadásul nem volt ritmusa a játéknak ma. Hol hibáztam, hol meg pontot ütöttem. De nem ez az én játékom.

"Nem találtam az egyensúlyt, hogyan játszhatnék türelmesen és agresszívan. Ezek azok a meccsek, amiket akkor is meg kell nyerni, ha nem megy a játék. A női tenisz fejlődik, változóban van. Ma már nincs könnyű első hét egy Grand Slamen, a legjobbaknak sem. Az elejétől nagyon kell koncentrálnunk minden mérkőzésre, mert a mögöttünk állók le akarnak minket győzni és elfoglalni a helyünket"- magyarázta a női egyesben első számú esélyesnek tartott Henin-Hardenne.

Valami hasonlót érezhetett este Sarapova, amikor az amerikai Harkleroadnak három játszmalabdája is volt az egyenlítéshez. Az orosz félelmetes sikolyok, nyögések közepette kimászott a gödörből és elkerülte a túlórázást. Megérdemli Szávay Ági, hogy visszatérjünk hozzá. Profi pályafutásának újabb fontos állomásához ért ma: lejátszotta és megnyerte első főtáblás Grand Slam mérkőzését.

Igaz, egyelőre a párosban esett át a tűzkeresztségen, de azt is meg kell becsülni. "Megérdemeltük ezt a győzelmet, nagyon szoros meccs volt, de végig jól játszottunk. Az egyénim előtt is jól ment a játék, de azt elizgultam. Nagyon magam alatt voltam a vereség után, mert lelkiismeretesen, nagyon készültem az Openre és jól is ment a játék, de azon a napon nem találtam el a pályát. De ezzel a páros sikerrel kijöttem a gödörből és kezd visszajönni az önbizalmam. Van különbség a junior és a felnőtt tenisz között, főleg fejben más, hogy a fontos labdákat ki nyeri. Ehhez még hozzá kell szoknom. Abban bízom, hogy a junioroknál is eltöltöttem két évet a középmezőnyben, míg felvettem a ritmust. Szerintem, először meg kell szokni a környezetet és mindent, utána jó lesz. Játszhattam volna még a juniorban, de nem akartam. Végleg abba hagytam, már csak ronthatnék azon, amit tavaly elértem"- nyilatkozta Szávay Ági.