Vágólapra másolva!
Venus Williamsnek sikerült az, ami húgának, Serenának nem, legyőzte Jill Craybast, és ezzel a legjobb nyolc közé jutott a wimbledoni teniszbajnokságon. Szintén bejutott a negyeddöntőbe Amelie Mauresmo, Mary Pierce és a címvédő Marija Sarapova, a férfiaknál pedig Feliciano Lopez kiejtette a tavalyi elődöntős Mario Ancicot, ezzel harminchárom év után lesz spanyol teniszező a nyolc között.

A világranglista 85. helyén álló Jill Craybas a negyedik fordulóban két szettben legyőzte Serena Williamst a kettes pályán, amit Wimbledonban a "Bajnokok temetője" névvel illetnek, hétfőn pedig ugyanitt mérkőzött a másik Williamsszel, Venusszal.

A tizennegyedik kiemelt, kétszeres győztes Venus visszavágott Craybasnek, és mindössze két játékot engedélyezett honfitársának. Az elődöntőbe jutásért a Roland Garros-győztes Mary Pierce lesz az ellenfele, aki szintén könnyedén verte az olasz Pennettát, és ezzel 1996 után jutott ismét a nyolc közé.

A franciák másik reménysége, Amélie Mauresmo is nyert a negyedik körben, a szintén gall Nathalie Dechy azonban nem tudta megszorítani a címvédő Marija Sarapovát.

Az orosz rangadón Miszkina úgy búcsúztatta Gyementyijevát, hogy utóbbi hengerelt az első szettben, majd a másodikban már 3-0-ra vezetett, innen fordított a Roland Garros tavalyi bajnoka. Petrova is vesztett helyzetből nyert, a cseh Peschke nagyon megizzasztotta a nyolcadik kiemeltet.

A várakozásnak megfelően nagy meccset vívott egymással az első kiemelt Lindsay Davenport és Kim Clijsters, az amerikai behúzta az első szettet, majd mérkőzéslabdája volt a másodikban, ám a belga hárította, és a rövidítést nyerve egyenlített. A harmadik ismét a világelső Davenportról szólt, aki így Kuznyecovával találkozik a negyeddöntőben.

A férfiaknál Feliciano Lopez játszmát sem veszített a tavalyi elődöntős Mario Ancic ellen, így 1972 után ismét lesz spanyol teniszező a legjobb nyolc között férfi egyesben. A balkezes Lopez az előző körben Marat Szafint is háromjátszmás meccsen múlta felül, s ezúttal sem "pazarolt" túl sok időt ellenfelére, 100 perc alatt diadalmaskodott.

Pedig a horvát rivális a legjobb füves pályás versenyzők közé tartozik, ő volt az utolsó, aki le tudta győzni a világelső Roger Federert Wimbledonban: 2002-ben az első körben. Harminchárom évvel ezelőtt Manuel Orantes volt a spanyolok utolsó negyeddöntőse a férfiaknál.

A 2002-ben döntős David Nalbandian, az olimpai bronzérmes Fernando Gonzalez és Thomas Johansson is szettveszteség nélkül abszolválta a nyolcaddöntőt, a három évvel ezelőtt diadalmaskodó Lleyton Hewitt ugyan a harmadik játszmát elszórta Taylor Dent ellen, de így is továbbment.

A második helyen rangsorolt, s tavaly finalista Andy Roddick három játszmában, 1 óra 52 perc alatt nyert Guillermo Coria ellen. Az amerikai nagyszerűen játszott az alapvonalon, szokásához híven szórta a 200 km-nél gyorsabb adogatásait és a hálónál kérlelhetetlen volt.

Ennek ellenére, az eddig jobbára salakon brillírozó argentin megnehezítette a dolgát: Roddick a második és a harmadik szettben is csak nehezen tudta megtörni ellenfelét.

A korábban a hazaiak kedvencét, Tim Henmant búcsúztató Turszunov számára a nyolcaddöntő jelentette a végállomást, az utóbbi két évben az elődöntőig jutó francia Grosjean ugyanis megállította a 22 éves oroszt.

A nap zárásaként a világelső Federer és a nem éppen füves pályára specializálódott Ferrero csapott össze, és a papírformának megfelelően a svájci fenomén jutott tovább, aki így tovább robog a címvédés felé.

férfi egyes, nyolcaddöntő:
Federer (svájci, 1.) - Ferrero (spanyol, 23.) 6:3, 6:4, 7:6 (8-6)
Lopez (spanyol, 26.) - Ancic (horvát, 10.) 6:4, 6:4, 6:2
T. Johansson (svéd, 12) - Mirnyij (fehérorosz) 6:4, 7:5, 6:4
Nalbandian (argentin, 18.) - Gasquet (francia, 27.) 6:4, 7:6 (7-3), 6:0
Hewitt (ausztrál, 3.) - Dent (amerikai, 24.) 6:4, 6:4, 6:7 (7-9), 6:3
Gonzalez (chilei, 21.) - Juzsnyij (orosz, 31.) 7:6 (7-3), 7:6 (7-5), 6:3
Roddick (amerikai, 2.) - Coria (argentin, 15.) 6:3, 7:6 (7-1), 6:4
Grosjean (francia, 9.) - Turszunov (orosz) 6:4, 6:7 (5-7), 6:3, 3:6, 6:1

A negyeddöntő párosítása:
Federer-Gonzalez
Hewitt-Lopez
Johansson-Nalbandian
Grosjean-Roddick

női egyes, nyolcaddöntő:
Davenport (amerikai, 1.) - Clijsters (belga, 15.) 6:3, 6:7 (4-7), 6:3
Sarapova (orosz, 2.) - Dechy (francia, 16.) 6:4, 6:2
V. Williams (amerikai, 14.) - Craybas (amerikai) 6:0, 6:2
Mauresmo (francia, 3.) - Lihovceva (orosz, 13.) 6:4, 6:0
Pierce (francia, 12.) - Pennetta (olasz, 26.) 6:3, 6:1
Petrova (orosz, 8.) - Peschke (cseh) 6:7 (5-7), 7:6 (9-7), 6:3
Miszkina (orosz, 9.) - Gyementyijeva (orosz, 6.) 1:6, 7:6 (11-9), 7:5
Kuznyecova (orosz, 5.) - Maleeva (bolgár) 6:4, 6:3

A negyeddöntő párosítása:
Davenport-Kuznyecova
Mauresmo-Miszkina
Pierce-V. Williams
Sarapova-Petrova

[origo] / (MTI)