Vágólapra másolva!
Szávay Ágnes, a Roland Garros junior tenisztornájának kétszeres bajnoka már hazatért legújabb nagy sikere helyszínéről, s készül a jövő hét közepén a selejtezővel kezdődő wimbledoni versenyre. Ha minden jól megy, a tizenhat éves tehetség már a felnőttek között léphet gyepre, amennyiben megkapja a szervezőktől az ehhez szükséges szabadkártyát.

Szávay januárban az Australian Open junior versenyén egyesben és párosban is ezüstérmet szerzett, azóta viszont - a jelek szerint - rengeteget fejlődött. "Borzasztó keményen edzettünk mesteremmel, Bocskay Józseffel, éreztem, hogy jól megy a játék. Valójában az első és a harmadik meccsem volt a legnehezebb, a többi ellenfelemet viszonylag könnyen vertem" - emlékezett Szávay a nem hivatalos salakpályás világbajnokságra.

- Az a fehérorosz Azarenka, aki Melbourne-ben legyőzte a döntőben, most már az elején kipottyant.
- Igen, s valószínűleg meg is tudtam volna verni párospartneremet, hiszen egy körrel később azt a lányt búcsúztattam, aki őt győzte le.

- Mikor derül ki, hogy kap-e szabadkártyát a wimbledoni felnőttek közé?
- Két-három napon belül, s ha ez így lesz, akkor már jövő szerdán kinn kell lennem Londonban.

- Izgul?
- Inkább drukkolok, hogy megkapjam az engedélyt. Úgy gondolom, tizenhat és fél évesen már itt az ideje, hogy kipróbáljam magam a felnőttek között.

- Játszott már Wimbledonban?
- Hogyne, kétszer is, természetesen a junioroknál, de korán búcsúztam. Mindkétszer a későbbi győztest húztam ellenfélül...

- Mennyire "folyik össze" női teniszben a felnőtt és a junior mezőny?
- Eléggé. A bolgár Karatancseva például, aki a legjobb tizenhat közé jutásért kiütötte Venus Williamst, még csak tizenöt éves, tehát fiatalabb nálam. Igaz, ő már az első száz között van a felnőtt ranglistán.

Ch. Gáll András