Vágólapra másolva!
Szávay Ágnes az Australian Open után az év második Grand Slam tornáján, a Roland Garroson is két finálét játszhat a juniorok között. A felnőttverseny férfi elődöntőjében a 19. születésnapját ünneplő Rafael Nadal négy játszmában legyőzte a világelső Roger Federert. Ellenfele a döntőben a Nyikolaj Davigyenkót öt szettben felülmúló Mariano Puerta lesz.

A 16 éves Szávay Ágnes egyesben Alisza Klejbanovát verte könnyedén a juniorverseny elődöntőjében. A magyar teniszező esélyt sem adott riválisának, mindössze 50 perc alatt győzött úgy, hogy hatszor vette el ellenfele adogátását. Nem sokkal ezután a fehérorosz Viktoria Azarenka oldalán párosban is bekerült a fináléba.

A férfi elődöntők eső miatt jó másfél órás késéssel kezdődtek. Az első összecsapás Mariano Puerta sikerét - méghozzá pályafutása legnagyobb sikerét -hozta: az argentin játékos nagy csatában, öt szettben legyőzte az orosz Nyikolaj Davigyenkót, ezzel pedig elsőként jutott be a fináléba. A 3 óra 29 perces összecsapáson a dél-amerikai teniszező kezdett jobban, ám ellenfele feltámadt, és kemény, pontos játékkal előbb kiegyenlített, majd vezetést is szerzett. A negyedik szettben ismét az argentin volt a jobb. A mindent eldöntő utolsó felvonásban Davigyenko jutott előnyhöz, és sokáig úgy tűnt, bejuthat a fináléba. Puerta azonban 2:4-es állásnál sorozatban négy gémet nyert, s ezzel ő lesz a Roger Federer-Rafael Nadal párharc győztesének ellenfele a vasárnapi döntőben. "Úgy érzem magam, mintha a paradicsomban lennék" - ujjongott a találkozó után a 26 esztendős argentin salakspecialista.

A másik elődöntőben Rafael Nadal négy játszmában legyőzte a világelső Roger Federert. A spanyol tehetség, aki pénteken ünnepelte 19. születésnapját kitűnően kezdett, alaposan meglepte a svájci klasszist: rendkívül keményen játszott, az alapvonalon szinte alig hibázott, és 43 perc alatt megnyerte a nyitójátszmát. A másodikban (41 p.) Federer remek játékkal kiegyenlített, de már ekkor látszott, nagyon nehéz dolga lesz a spanyol tinédzserrel szemben, aki az elérhetetlennek tűnő labdákat is kőkeményen verte vissza. A harmadikban (46 p.) ismét a spanyol jeleskedett, majd a negyedikben a svájci - zseniális megoldásai ellenére - láthatóan lélekben már feladta a küzdelmet, s újabb 37 perc elteltével gratulálhatott határtalanul boldog ellenfelének. "Életem legszebb napja a mai, csodálatos születésnapi ajándék" - mondta örömittasan a spanyol. "Roger a világ legjobbja, de most én nyertem."

"Sajnálom, hogy ma nem ment a játék. Örülök, hogy elődöntőig jutottam, hiszen ez az eddigi legjobb eredményem a Roland Garroson. Rafa jól játszott" - így Federer.

A két vasárnapi döntős eddig három alkalommal találkozott, Nadal 2-1-re vezet. Legutóbb az idén Acapulcóban - salakon - az elődöntőben játszottak, akkor Nadal nyert 6:4, 6:1-re. A spanyol játékos először szerepel a Roland Garroson, s ha tornagyőztes lesz, akkor megismétli a férfi egyesben újoncként mostanáig utoljára bajnok svéd Mats Wilander 1982-es bravúrját.

férfi egyes, elődöntő:
Puerta (argentin) - Davigyenko (orosz, 12.) 6:3, 5:7, 2:6, 6:4, 6:4

Nadal (spanyol, 4.) - Federer (svájci, 1.) 6:3, 4:6, 6:4, 6:3

vegyespáros, döntő:
Daniela Hantuchova, Fabrice Santoro (szlovák, francia) - Martina Navratilova, Leander Paes (amerikai, indiai, 6.) 3:6, 6:3, 6:2

junior lányok, egyes, elődöntő:
SZÁVAY ÁGNES (8.) - Klejbanova (orosz) 6:1, 6:3

páros, elődöntő:
Azarenka, SZÁVAY ÁGNES (fehérorosz, magyar, 3.) - Chan, Wozniak (tajvani, kanadai, 1.) 7:5, 4:6, 6:1