Vágólapra másolva!
A svájci Roger Federer nyerte a férfi egyest az angol nyílt teniszbajnokságon, miután a döntőben négy játszmában, 2 óra 30 perc alatt győzött az amerikai Andy Roddick ellen, s ezzel megvédte címét. A Taróczy Balázs, Heinz Günthardt kettős vereséget szenvedett a szenior páros fináléjában.

Az első, 31 perces játszmában a második helyen kiemelt amerikai játékos mindent egy lapra tett fel: gyilkos erővel adogatott, s szinte minden pozícióból támadott. A harmadik gémben elvette a svájci világelső adogatását, s bár a következőben Federernek háromszor is alkalma volt az egyenlítésre, nem tudott élni a lehetőségekkel. A szett végéig nem is változott a helyzet: mindketten "hozták" a saját szervájukat, így Roddick megtartotta előnyét, s nyerte az első játszmát.

A folytatásban a világelső ritmust váltott, Roddick pedig egyre többet hibázott: Federer kétszer is elvette ellenfele adogatását és 4:0-s vezetéshez jutott. A tengerentúli klasszis azonban nem adta fel, hallatlan összpontosítással ezúttal eredményesen támadta le a svájci labdáit, visszavette, amit elvesztett, s egymás után négy gémet nyert. Roddick már a rövidítésért adogathatott, ám az "idegek harcában" a svájci volt a jobb, s ezzel egyenlő lett az állás.

A harmadik játszmát ismét Roddick kezdte jobban, s akárcsak az első szettben, ismét a harmadik játékban vette el Federer adogatását, majd 4:2-es vezetésénél újra esőszünet szakította meg a döntőt. A közel félórás "pihenő" a svájci csillagnak kedvezett, nagyon jó játékkal, csodálatos kereszt-tenyeresekkel, átemelésekkel, pontos és kemény szervákkal kiegyenlített. Ezután egészen 6:6-ig fej-fej mellett haladt a két teniszező. A rövidítésben azonban Roddick keze újra "megremegett", simán vesztett, így a címvédőt már csak egy szett választotta el a végső sikertől.

A negyedik, s egyben utolsó felvonásban egészen 3:3-ig mindkét játékos nyerte a saját adogatását, ám a következőben Roddick újra hibázott: Federer semmire elvette az amerikai szerváját, s ez végzetesnek bizonyult. Pete Sampras után a svájci tudta elsőként megvédeni címét.

"Még mindig nehezen tudom elhinni, hogy nyertem, s most megpróbálom élvezni a pillanatot. Andy nagyon agresszíven játszott, mindenki tudja, milyen nagyszerű teniszező. Nagyon nehéz meccs volt, hiszen szetthátrányból kellett fordítanom. Ő is megérdemelné a trófeát, amelyet szeretnék hazavinni, de tudom, hogy sajnos ezt nem lehet" - mondta Federer.

"Roger ma sokkal jobb volt, mint én, gratulálok a győzelméhez. Mindent megtettem a sikerért, de ez most kevés volt. Remélem, találkozunk még Wimbledonban" - hangzott Roddick nyilatkozata. A győztes 602 500 ezer, míg a vesztes 301 250 fontot nyert.

A döntőben ért véget Taróczy Balázs és Heinz Günthardt menetelése a szeniorok között, a kettőst az első helyen kiemelt Kevin Curren, Johan Kriek amerikai duó győzte le.

Eredmények:

férfi egyes, döntő:
Roger Federer (svájci, 1. kiemelt) - Andy Roddick (amerikai, 2.) 4:6, 7:5, 7:6, 6:4

női páros, döntő:
Cara Black, Rennae Stubbs (zimbabwei, ausztrál, 6.) - Liezel Huber, Szugijama Ai (dél-afrikai, japán, 5.) 6:3, 7:6

férfi páros, döntő:
Jonas Björkman, Todd Woodbridge (svéd, ausztrál, 1.) - Julian Knowle, Nenad Zimonjic (osztrák, szerb-montenegrói, 16.) 6:1, 6:4, 4:6, 6:4

vegyes páros, döntő:
Wayne Black, Cara Black (zimbabwei, 3.) - Todd Woodbridge, Alicia Molik(ausztrál, 6.) 3:6, 7:6, 6:4

szenior páros, döntő:
Kevin Curren, Johan Kriek (amerikai, 1.) - Taróczy Balázs, Heinz Günthardt (magyar, német, 3.) 4:6, 6:1, 6:4

fiú egyes, döntő:
Monfils (francia, 1.) - Kasiri (brit) 7:5, 7:6

fiú páros, döntő:
Evans, Oudsema (amerikai, 2.) - Haase, Troicki (holland, szerb-montenegrói) 6:4, 6:4

leány egyes, döntő:
Bondarenko (ukrán, 6.) - Ivanovic (szerb-montenegrói, 3.) 6:4, 6:7, 6:2