Vágólapra másolva!
Az elődöntő jelentette a végállomást Mandula Petra és Emmanuelle Gagliardi számára az ausztrál nyílt teniszbajnokságon, a magyar, svájci duó 6:0, 6:2-es vereséget szenvedett a második helyen kiemelt Ruano-Pascual, Suarez spanyol, argentin kettőstől. Női egyesben zsinórban negyedszer is Williams-házidöntőt rendeznek, a világelső Serena Kim Clijsterst, Venus pedig Justine Henin-Hardenne-t verte. Németh Virág számára is befejeződött a juniorverseny, sima vereséget szenvedett az első helyen kiemelt cseh Strycovától.

Magyar játékos legutóbb 1990-ben jutott el az elődöntőig az Australian Openen, 1986-os Roland Garros-győztesünk, Temesvári Andrea a holland Brenda Schulz oldalán menetelt a finálé küszöbéig. A döntőbe jutás végül nem sikerült, ahogy 13 évvel ezt követően Mandula Petrának sem: éljátékosunk a svájci Emmanuelle Gagliardi oldalán a második helyen kiemelt Ruano-Pascual, Suarez spanyol, argentin duót próbálta - sikertelenül - két vállra fektetni, mindösszesen két játékot tudtak megnyerni.

Pedig Mandula nem készülődhetett éppenséggel rossz előjelekkel a meccsre, tavaly októberben az osztrák Wartusch társaként egyszer már sikerült legyőznie Suarezéket. A filderstadti viadal negyeddöntőjében 0:6, 7:6, 7:6-os eredmény született, s Melbourne-ben sem esélytelenként ballagott fel a pályára: Gagliardival korábban kiütötték a harmadik, valamint ötödik helyen kiemelt párost, miért ne tehették volna ugyanezt a másodikkal is. Úgy is kezdődött minden, mint egy álom, Manduláék rögtön az első játékban elvehették volna az ellen adogatását. A lehetőséget veszni hagyták, s ahogy az lenni szokott, mindez meg is bosszulta magát. Petra nem tudta hozni szerváját (ahogy a mérkőzés során sajnos egyszer sem...), s újabb két bréklehetőség parlagon hagyása után máris 3:0 volt oda. Pillanatokkal később pedig 6:0, Suarezéknek 23 perc kellett a részsikerhez.

Agassi negyedszer az AusOpen döntőjében/sport/egyeni/tenisz/20030123agassi.htmlAmi az AusOpenen eddig történt/sport/egyeni/tenisz/20030115amiaz.html

A második szett elején Petráék megemberelték magukat, 2:0-s előnyre tettek szert, ezzel aztán el is lőtték minden puskaporukat. Ruano-Pascual és Suarez zsinórban hat játékot nyert meg, s 52 perc alatt jutott döntőbe. Sikerüket nagyban köszönhetik annak, hogy míg Petráék ötből csak egy, addig ők hét bréklabdából hatot értékesítettek, s majdnem kétszer annyi labdamenetet (58-31) nyertek meg. Ugyan kár ezért a picit csúnyácska befejezésért, Mandula Petrát így sem érheti szemrehányás: hosszú idő óta a magyar tenisz legnagyobb sikerét aratta, s amennyiben a jövőben Gagliardival együtt marad, további szép sikerekre számíthat. (A páros közös vigaszdíja egyébként 104 261 dollár.)

A belga különítménynek nem sikerült megakadályoznia, hogy zsinórban negyedszer rendezzenek Williams-házidöntőt Grand Slam-tornán, azaz Justine Henin-Hardenne (5. a világranglistán) Venust (2.), míg Kim Clijsters (4.) Serena Williamst (1.) nem tudta feltartóztatni a nagy előrenyomulásban. Pedig a tétmérkőzésen legutóbb tavaly októberben alulmaradó Clijsters már 5:1-re is vezetett a világelső ellen a döntő játszmában, érthetetlen módon azonban ekkor összeomlott, s zsinórban hat játékot, közte két meccslabdát bukott el, így tizenhét győztesen megvívott ütközet után a tizennyolcadikon vesztesen kényszerült elhagyni a pályát. Pedig mentálisan nagyon késznek tűnt arra, hogy eltüntesse a mezőnyből az ifjabbik Williams nővért, rögvest a maga kezébe ragadta az irányítást, s férfias tenisszel nyerte meg az első játszmát. Igaz, ehhez kellett Serena segítsége is, az amerikai brékelőnyt herdált el, majd 5:4-es Clijsters vezetésnél, egyenlőnél két kettőshibát mutatott be.

Forrás: EPA
Serena Williamsnek nem ment a játék, a végén mégis ő fogadhatta Clijsters gratulációját Fotó: EPA

Bűnrosszul teniszezett Serena, szórta a ki nem kényszerített hibákat (összesen 65(!)-ig jutott), ennek ellenére a második szett elején rögtön elvette a belga adogatását, de mindjárt ezután el is veszítette az előnyt. 2:2-nél aztán újra magához ragadta, s a pihenő üzemmódba kapcsoló Clijsters már nem is erőlködött, hogy visszavegye szerváját, gyakorlatilag feladta a játszmát (6:3). Egy ideig úgy tűnt, jól is döntött, villámgyorsan szerzett 5:1-es előnyt a döntő szettben.

A 2:1-nél a talpán lévő vízhólyag miatt hosszas ápolásban részesített világelsőre ekkor egy petákot nem tett volna senki, olyan alárendelt szerepet játszott, Clijsters viszont kihúzta a bajból: 5:2-es állásnál mindkét meccslabdáját veszni hagyta, s köszönhette mindezt annak, hogy játékából hirtelen minden kezdeményezőkészség eltűnt, átadta az irányítást Serenának. Aki köszönte szépen a lehetőséget, s a teljesen elbizonytalanodó belga ellen (5:4-nél két kettős hibával kezdte adogatójátékát) megfordította az állást, s első meccslabdáját értékesítve jutott be a döntőbe. A találkozó szorosságát egyébként mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Serena összességében négy labdamenettel nyert többet, mint Clijsters, az utolsó játék előtt még döntetlen (100-100) volt ez a különpárharc... "Nem voltam ideges, 5:1 után is ugyanúgy játszottam, mint addig, éppenséggel csak Serena kapcsolt néhány sebességi fokozattal feljebb" - magyarázkodott Clijsters. "Elkezdte szórni a nyerő ütéseket, én meg nem tudtam ritmust váltani. Egyébként épp azért ő a világelső, mert az ilyen szituációkat is meg tudja oldani."

"Nem tudom, hogy tudtam megnyerni ezt a meccset, szinte hihetetlen, ami történt" - vigyorgott megkönnyebbülten Serena. "Direkt nem gondoltam arra, mit mutat az eredményjelző, mindig csak a következő labdamenetre koncentráltam. Aztán azon vettem észre magam, hogy már nekem van meccslabdám, s zsinórban negyedszer jutottam Grand Slam-döntőbe. Nagyon boldog vagyok, a fináléban pedig már teljesen felszabadultan fogok játszani Venus ellen."

Merthogy nővére is sikerrel jutott túl Justine Henin-Hardenne-nen, különösebben meg sem kellett szenvednie a sikerért. Igaz, 6:3, 5:2-es állásnál azért neki is megremegett a keze, hiába adogathatott a meccsért, elkettőshibázta a lehetőséget.

Tenisz - Australian Openhttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=31016

Más kérdés, hogy a következő játékban már befejezte a 74 percig húzódó mérkőzést, így készülhet 29. torna- és ötödik Grand Slam-győzelmére. Nem a legjobb előjelekkel, a legutóbbi három Grand Slam-döntőben ugyanis Serena rendre legyőzte. "Örülök, hiszen ilyen közel még sosem voltam az Australian Open-diadalhoz" - mondta tömören az idáig szettet sem veszítő Venus, aki húgával ellenállhatatlan a párostornán is, 6:2, 6:2-es eredménnyel masíroztak be a döntőbe. Versenyben van még, mi több, vegyes párosban elődöntős a veterán Martina Navratilova, az indiai Paes oldalán a Tuljaganova, Bhupathi kettőst győzte le.

Mandula Petra búcsúja után a junioroknál is befejeződött számunkra a torna, Németh Virág ugyanis a harmadik fordulóban sima, 6:2, 6:1-es vereséget szenvedett az első helyen kiemelt cseh Barbara Strycovától.

Australian Open, Melbourne (10 511 481 dollár, Rebound Ace)
női egyes, elődöntő:
V. Williams (amerikai, 2.) - Henin-Hardenne (belga, 5.) 6:3, 6:3
S. Williams (amerikai, 1.) - Clijsters (belga, 4.) 4:6, 6:3, 7:5

női páros, elődöntő:
Ruano-Pascual, Suarez (spanyol, argentin, 2.) - Gagliardi, Mandula (svájci, magyar) 6:0, 6:2
S. Williams, V. Williams (amerikai, 1.) - Davenport, Raymond (amerikai, 6.) 6:2, 6:2

vegyes páros, negyeddöntő:
Navratilova, Paes (amerikai, indiai) - Tuljaganova, Bhupathi (üzbég, indiai) 6:4, 6:3

junior lányok, egyes, nyolcaddöntő:
Strycova (cseh, 1.) - Németh Virág 6:2, 6:1

Koncz Dávid