Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) a két világelsőt, az ausztrál Lleyton Hewittot és az amerikai Serena Williamst választotta meg az idei esztendő világbajnokának. Visszérproblémái miatt Zürichben megműtötték Jevgenyij Kafelnyikovot.

Lleyton Hewitt zsinórban másodszor érdemelte ki, hogy ő viselhesse a világbajnoki címet, idei teljesítményével teljességgel rá is szolgált a kitüntetésre. Győzni tudott Wimbledonban, ahol a mondás szerint csak a legnagyobbak képesek a végső sikerre, valamint megvédte címét a múlt hónapban rendezett Mesterek Kupáján, noha nem egyszer nézett ki úgy a helyzet, hogy nem terem számára babér Sanghajban. Az adelaide-i születésű, 21 esztendős Hewitt további három tornán emelhette magasba az első helyezettnek járó trófeát, San Joséban, Indian Wellsben és Queen'sben győzedelmeskedett.

Hewitt példaképe Rocky, a bokszoló/sport/egyeni/tenisz/20021203hewitt.htmlHewitt új csúccsal világelső/sport/egyeni/tenisz/20021118hewitt.htmlSerena Williams Hollywoodban is boldogul/sport/egyeni/tenisz/20021031serena.htmlClijsters negyedikként zárta az évet/sport/egyeni/tenisz/20021112clijsters1.htmlTeniszhttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=31016

A szintén 21 éves Serena Williams is egészen parádés idényt tudhat maga mögött, őt egyébként először hirdették ki világbajnoknak. Teljesítményét mi sem méltatja jobban, mint hogy az idei négy Grand Slam-torna közül hármat tudott bezsebelni, a finálékban mindannyiszor nővérét, Venust verte meg. Egyedül az Australian Openen véstek más nevet a serlegbe, ennek oka azonban egészen prózai: az ifjabbik Williams sérülés miatt nem utazott el a koalák földjére, amennyiben viszont jövőre megnyeri a viadalt, az ötödik női játékos lesz a világon, aki egyidejűleg birtokolja az összes nagy torna címét. Idei győzelmi statisztikája egészen imponáló, ugyan csak 13 versenyen indult, ezek közül viszont nyolcat meg tudott nyerni.

Hewitt a világranglista első helyét azután vette át, hogy bejutott a wimbledoni bajnokság döntőjébe, Serena Williams pedig már jó ideje a rangsor élén tanyázik, előnyét fokozatosan növeli. A 2002-es évet 940 pont előnnyel zárta nővére előtt.

Az ITF a párosoknál is kihirdette a világbajnokokat: a férfiaknál a Mark Knowles, Daniel Nestor bahamai, kanadai, a nőknél pedig a Paola Suarez, Virginia Ruano-Pascual argentin, spanyol duó végzett az élen. A kerekesszékesek között az ausztrál David Hall és a holland Esther Vergeer kapta az elismerő címet.