Vágólapra másolva!
Megvédte világbajnoki címét az év végi világelsőséget zsinórban másodszor besöprő ausztrál Lleyton Hewitt, miután a Mesterek Kupája fináléjában drámai, ötszettes csatában legyőzte a spanyol Juan Carlos Ferrerót. Egy olyan mérkőzést vívtak ők ketten, amely sokáig feledhetetlen lesz a tenisz szerelmeseinek.

Lleyton Hewitt szinte biztosan nem eme bolygó szülöttje. Vagy amennyiben mégis, olyan kötélidegeket kapott a sorstól, melyekkel csak a San Francisco-i Golden Gate-híd drótkötelei vetekedhetnek. Mi mással lehetne különben megmagyarázni, hogy ez a szemtelenül fiatal, mindösszesen 21 esztendős fiú a legmélyebb gödrökből is rendre kacarászva mászik ki, ráadásul egy mérkőzésen belül többször is képes ezt a bravúrt bemutatni. Már arra képtelenség volt szavakat találni, amit az elődöntőben, Roger Federer ellen mutatott be, de a világbajnoki fináléban, Juan Carlos Ferrero ellenében még ezt is képes volt megfejelni. Csak emlékeztetőül: szombaton, a svájci ellen Hewitt 2:5-ös hátrányból húzta be az első játszmát, vasárnap pedig a spanyolt is az őrületbe kergette. Tőle szokatlan hibákkal adott neki egy kis előnyt, egész pontosan 3:5-öt mutatott az eredményjelző, de parádés játékkal eztán négy játékot nyert meg zsinórban, így zsebre tette az első szettet.

Szerencsétlen Ferrerót, aki korábbi négy mérkőzésükön kétszer is le tudta győzni a világelsőt, már ekkor mindenki temette. Nem is alaptalanul, hiszen a Szúnyog becenévre hallgató klasszis fontos szituációkban rendre betlizik, képtelen elviselni a rá nehezedő terheket, míg Hewitt éppen ennek ellenkezőjéről híresült el: robog, mint a gőzgép, s akkor vállalja be a legmerészebb ütéseket, mikor más csak bátortalanul pötyögne. Ferrero a Roland Garros fináléjában már bizonyította, hogy nem tud megfelelni az elvárásoknak, hiába várta mindenki az ő győzelmét, Albert Costa gyakorlatilag bucira verte. Úgy nézett ki, Hewitt is ezt fogja tenni vele, hiszen pillanatok alatt 3:0-ra ment el. Előnyét ugyan elszórakozta később, de Ferrero ismét segítő kezet nyújtott neki: 6:5-nél hiába kezdte adogatójátékát ásszal, egy könnyű röpte hálóba vágása és egy kettős hiba után két szettlabdához juttatta az ausztrált, s noha az elsőt még szépen hárította, a másodikat csúnyán elrontotta. 0-2-re állt tehát a játszmák tekintetében, az összeroppanás fenyegette.

De nem ez történt. Éppen az ellenkezőjét láthatta a gyönyörűségtől hörgő kínai publikum, nagysága mellett Hewitt azt is megmutatta, hogy a közhiedelemmel ellentétben ő is emberből van. Kiengedett, ahogy az rutintalan ifjoncoknál szokás, szinte többet hibázott, mint a mérkőzésen addig összesen. Ferrero el is vitte a harmadikat 6:2-re, s a némiképp dekoncentrált címvédő a negyedikben sem tudott megújulni. Semmit nem tudott kezdeni a spanyol ágyúlövés-szerű tenyereseivel, futkározott ugyan ide-oda, de hatékonysága a nullával volt egyenértékű. Tetézte a bajt, hogy a bőr is felszakadt a kezén, igaz, Ferrero meg a lábán viselte a heroikus csata nyomait: mindkettőjüket ápolásban kellett részesíteni. A vége amúgy ennek is 6:2 lett a tavalyi világbajnokság elődöntőjében éppen Hewitt ellen elbukó spanyolnak, így közmegelégedésre döntő játszma következhetett, melynek már Ferrero futhatott neki lélektani előnnyel.

Teniszhttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=31016Kurnyikova a csernobili gyermekekért teniszezik/sport/egyeni/tenisz/20021114kurnyikova.htmlSrichaphan nem lesz katona/sport/egyeni/tenisz/20021116srichaphan.htmlBecker leszámolna a csendes teniszmecs-csekkel/sport/egyeni/tenisz/20021114becker.html

Úgy tűnt, él is vele, pillanatok alatt brékelőnybe került. Aztán Hewitt visszaállította a rendet, majd Ferrero megint meglépett, 3:1-re vezetett. A "földön kívüli", ahogy Hewittot most már nevezni illene, ekkor robbantott: csodák csodájára ismét visszakapaszkodott, sőt, 4:3-nál már nála volt az előny. Ferrerót nagyon megfogta, hogy újfent kulcsszituációkban rontott, egyértelműen az ausztrál került nyeregbe: 5:4-nél meccslabdákhoz is jutott, mindjárt kettőhöz. Az elsőt még jócskán vonalon túlra ütötte, a másodikat viszont megcsinálta, na de hogyan! Parádés ritörn után átvette a labdamenet irányítását, majd egy rövidítéssel becsalta a spanyolt a hálóhoz. Két lehetősége volt, elütéssel vagy átemeléssel próbálkozhatott, végül a löbb mellett döntött. Egy hangya tüsszentése nem lehet éppen hangos dolog, de az is fülsüketítőnek számított volna az impozáns arénában, olyan csend honolt a labda rövid levegőben tartózkodása alatt. Aztán mikor leérkezett, annál nagyobb tombolás tört ki, merthogy jócskán vonalon belülre, azaz Hewitt világbajnoki címét jelentő módon csapódott le a pályára. Az ausztrál hátra vetette magát, úgy ünnepeltette megérdemelt sikerét, a kínaiak pedig visítozva hálálták meg a káprázatos produktumot. Aki olyan szituációkban képes bámulatosakat ütni, mint ahogy Hewitt azt vasárnap tette, az kétségtelenül a világ legjobb játékosa és jár neki a világbajnoki trófea. Ferrerónak sincs oka az elkeseredésre, ezen a napon Hewitton kívül bárkit megvert volna. Nem volt szerencséje, hogy egy ilyen géniusszal futott össze.

Hewitt sikeréért 1,4 millió dollárt valamint egy Mercedes gépkocsit kapott, míg Ferrero 700 ezer dollárral vigasztalódhat, ha tud. A világelső a meccs után egyébként rögtön telefonjához kapott, s feltárcsázta barátnője, Kim Clijsters számát, aki amúgy egy héttel ezelőtt a nők világbajnokságát nyerte meg. Mi lesz, ha ne adj' Isten egyszer nekik gyerekeik lesznek... Mindazonáltal, hogy Hewitt megérdemelte a sikert, tanácsos lenne számára egy kedves ajándékot Carlos Moya karácsonyfája alá tenni: ha a sportszerű spanyol nem veri el honfitársát, Albert Costát, az ausztrál már régen a strandon kortyolgathatná a koktélokat, ez esetben ugyanis csoportjából sem ment volna tovább.

"Addig a pillanatig, míg nem értékesítettem a meccslabdát, nem voltam benne biztos, hogy a mai napon győztesen fogom elhagyni a pályát - rebegte Hewitt a három óra 52 percesre nyúlt ütközet után. - Nem hiszem el, hogy két brék hátrányból is meg tudtam nyerni a döntő szettet, nem tudnám megmondani, hogy csináltam ezt. Juan Carlos parádésan teniszezett ma, remek erőállapotban is volt, a maximumot kellett nyújtanom ahhoz, hogy le tudjam győzni. Ezúton is szeretnék neki gratulálni, ha ilyen ütemben fejlődik tovább, rövidesen ő is hasonló sikereket ünnepelhet. Köszönöm edzőm, Jason Stoltenberg egész éves támogatását, valamint hála illeti szüleimet, amiért mindig mellettem álltak. A szervezők munkáját is csak dicséret illeti, remek kis versenyt hoztak össze."

"Nehéz ilyenkor megszólalni, de természetesen gratulálok Lleytonnak a világbajnoki címéhez - mormolta el a kötelező szavakat Ferrero. - Igazándiból boldog vagyok, hogy idáig eljutottam, még én sem gondoltam, hogy az első csoportmeccs elvesztése után én leszek a finálé egyik résztvevője. Amit lehetett, megtettem ma, a világ legjobbja ellen azonban ez is kevés volt. Szemernyi hiányérzet sincs bennem, a tenisz ilyen játék: egy győztesnek mindenképpen kell lennie. Köszönöm a biztatást annak a maroknyi spanyol drukkernek, akik a világ eme távoli pontján is végig értem kiabáltak, jól esett hallani őket."

A Mesterek Kupáját jövőre Houstonban rendezik.

Mesterek Kupája, Sanghaj (3,7 millió dollár, fedett, kemény pálya), döntő:
Hewitt (ausztrál) - Ferrero (spanyol) 7:5, 7:5, 2:6, 2:6, 6:4