Vágólapra másolva!
Anyagi gondok miatt szinte biztos, hogy nem rendezik meg a jövő hétre tervezett páros világbajnokságot, legalábbis ezt kürtölte világgá a férfi teniszezőket tömörítő szervezet (ATP) egyik szóvivője. Mindeközben az elitbe idén berobbant thaiföldi Srichaphannak azt tanácsolja hazája szövetsége, hogy keressen másik edzőt édesapja helyett.

Eredetileg a jövő héten rendezték volna Indiában a világ nyolc legjobb férfi kettősének vetélkedését, a napokban azonban olyan súlyos anyagi gondok merültek fel, hogy az eseményt minden bizonnyal egy későbbi időpontra kell halasztani. A szervezők akut szponzorhiányban szenvednek, ezért nem tudják november 4. és 10. között tető alá hozni a rendezvényt.

"Majdnem száz százalékig biztos vagyok benne, hogy a jövő héten egy fia labdamenetet sem fognak lejátszani Bangalore-ban" - erősítette meg a felröppent híreszteléseket az ATP egyik szóvivője kedden. A szövetség feltehetően új helyszínt és időpontot jelöl ki szerdán a vb-nek, melyre amúgy is igencsak rájár a rúd: a tavaly szeptember 11-i terrortámadások miatt a 2001-es viadalt is elhalasztották, mégpedig ez év januárjára.

Zajlik az élet a thaiföldi Paradorn Srichaphan körül is, az "okosok" azt tanácsolják az elitbe idén berobbant ázsiai fiatalembernek, hogy keressen magának új edzőt édesapja helyett. Mint mondják, ha ezt a lépést nem teszi meg, soha nem fog a legjobb tíz közé kerülni a világranglistán.

Teniszhttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=31016Srichaphan révbe ért Long Islanden/sport/egyeni/tenisz/20020826srichaphan.htmlMandula nem jutott döntőbe Linzben/sport/egyeni/tenisz/20021027mandula.html

Srichaphan egyébként éppen a múlt vasárnap nyerte meg a stockholmi versenyt, idei második tornagyőzelmét aratta. Az év második felében egészen parádésan teniszezett, senki nem mehetett biztosra ellene, jelenleg a világranglista 21. helyén jegyzik. Csak úgy miheztartás végett: az esztendőnek a 120. pozícióból vágott neki, ráadásul legutóbbi 31 meccséből 25-öt megnyert, s az elmúlt hónapokban legyőzte a világelső Lleyton Hewittot és a második Andre Agassit is.

Ennek ellenére Thaiföldön sokan úgy vélekednek, a Srichaphant hat éves kora óta edző édesapának most már mennie kell, át kell adnia helyét egy világklasszis trénernek. "Ha Chanachai Srichaphan nem lenne, természetesen Paradorn sem lenne sehol - mondta Sathien Mongtrongtham, a thaiföldi szövetség alelnöke. - Ugyanakkor elérkezett a váltás ideje, Paradornnak idegen edzőkkel is konzultálnia kellene, hogy fejlődjön technikája."

Egy televíziós kommentátor szerint is új irányvonalra van Srichaphannak szüksége, azt azonban elismeri, hogy egy edzőt ki lehet rúgni, édesapát viszont nem, így Chanachaion múlik, hogy "leteszi-e a lantot" s keres fiának új trénert, vagy teszi a "dolgát" tovább. Srichaphan amúgy múlt hónapban kijelentette, nem szándékozik megválni édesapjától, hiszen "együttműködésük remek eredményekben mutatkozott meg, Chanachai remek edző, remek apa és remek barát."

A párizsi Mester-tornán egyelőre nem akadt nagyobb meglepetés, nyugodt mederben csordogál a verseny. Ami említésre méltó, hogy Kafelnyikov meccset tudott nyerni, valamint hogy máris búcsúzott a múlt heti, bázeli finálét elbukó chilei Gonzalez. Igaz, őt a jenki Blake verte meg, aki szintén az idei év egyik felfedezettje.

ATP-torna, Párizs (2,95 millió dollár, fedett, szőnyeg), 1. forduló:
Lapentti (ecuadori) - Dupuis (francia) 5:7, 6:3, 6:3
Escudé (francia) - Mantilla (spanyol) 6:2, 6:1
Robredo (spanyol) - Santoro (francia) 6:4, 6:2
Hrbaty (szlovák) - Kratochvil (svájci) 3:6, 6:2, 6:2
Pavel (román) - Coria (argentin) 6:2, 6:7, 6:2
Blake (amerikai) - Gonzalez (chilei) 6:7, 6:4, 6:4
Nalbandian (argentin) - Mirnyij (fehérorosz) 6:7, 6:3, 7:5
Srichaphan (thaiföldi) - Gambill (amerikai) 6:2, 1:0-nál Gambill feladta
O. Rochus (belga) - Rios (chilei) 7:5, 1:0-nál Rios feladta

2. forduló:
Kafelnyikov (orosz, 14. kiemelt) - Lapentti 6:3, 7:6
Hewitt (ausztrál, 1.) - Nieminen (finn) 6:2, 6:4
Schalken (holland, 15.) - Clement (francia) 4:6, 6:2, 6:4
Agassi (amerikai, 2.) - Gaudio (argentin) 6:4, 6:7, 6:4

-kd-