Vágólapra másolva!
Spanyolország nyerte a tenisz Hopman-kupát, a vegyescsapatok nemhivatalos világbajnokságát, miután a döntőben szoros csatában legyőzte az Egyesült Államokat.

A spanyolok 1990 után másodszor végeztek az élen. Arantxa Sanchez-Vicario az első játékos, aki kétszeres győztesnek mondhatja magát. Az amerikaiak ugyanilyen összeállításban tavaly Svájctól szenvedtek vereséget a döntőben.

Hopman-kupa, döntő:
Spanyolország - Egyesült Államok 2-1
Arantxa Sanchez-Vicario - Monica Seles 1:6, 6:7 (6-8)
Tommy Robredo - Jan-Michael Gambill 6:3, 2:6, 7:6 (7-2)
Robredo, Sanchez-Vicario - Gambill, Seles 6:4, 6:2

A világranglista 30. helyén álló 19 éves Tommy Robredo volt a döntő hőse. A spanyol teniszező az egész torna alatt veretlen maradt, a fináléban pedig két meccslabdát hárítva fordított Jan-Michael Gambill ellen. Ha Gambill csak az egyik lehetőségét kihasználja, akkor az amerikaiak ünnepelhettek volna.

"Fantasztikus hét volt, nagyon élveztem a játékot" - mondta Robredo. "Nem számítottam rá, hogy ennyire sikeresek leszünk, szeretnék köszönetet mondani Arantxának, rengeteget segített. Amikor 1990-ben a testvérével, Emilióval megnyerték a Hopman-kupát még csak hét éves voltam és arról álmodoztam, hogy egyszer én is olyan ismert leszek, mint ők."

"Tommy minden meccsén szenzációsan küzdött, igazi nyerő típus, akit semmi sem hoz ki a sodrából" - dicsérte partnerét Sanchez-Vicario. "A Monica Seles elleni vereséggel egy kicsit megnehezítettem a dolgát, de bíztam benne, hogy kijavítja, amit elrontottam. Remekül megértettük egymást, Robredo még sok örömöt fog okozni a rajongóinak."

Amerikai siker esetén Monica Seles duplázhatott volna: 1991-ben még jugoszláv színekben hódította el a serleget.

"Gratulálok a spanyoloknak, megérdemelten nyertek. Nem történt tragédia, győzött a jobb. Tavaly is a döntőben buktunk el, ha jövőre megint bekerülünk a fináléba, akkor mindenképpen nyerni fogunk" - mondta Seles.

Jan-Michael Gambill sem volt elkeseredve: "Nagyon élveztem a játékot, kiváló hangulatú torna volt. Monicával remekül megértettük egymást, a két második hely igazán kiváló eredmény. Robredo azért nagyon jó játékos, mert kiélezett helyzetekben, a sorsdöntő labdameneteket mindig meg tudja nyerni. Nem volt jobb nálam, de ő értékesítette a meccslabdát, ami nekem kétszer sem sikerült."