Vágólapra másolva!
Lakatos Péter a magyar ökölvívás talán legnagyobb reménysége, a 16 év alatti korosztályban mindenképpen. A Vasas-Rica Hungária 75 kilós klasszisa szombaton Siófokon megnyerte a kadett Európa-bajnokságot, méghozzá olyan boksszal, amely sokakban - talán nem túlzó a vélemény - a fiatal Cassius Clay-t idézte. Persze a pesterzsébeti srác ütőerőben még aligha mérhető a római olimpia félnehézsúlyú bajnokához, a később Muhammad Ali néven elhíresült profi nehézsúlyú világbajnokhoz, lábmunkája és játékos stílusa azonban a nagy elődöt idézi.

"Hétfőn, kedden és szerdán pihenőt kaptam, de csütörtökön már lemegyek edzésre a Vasasba, Bacskai Imréhez. Pedig el akartam menni egy pár napra nyaralni, de sajnos ebből már nem lesz semmi. Készülni kell az augusztus 27-én kezdődő liverpooli kadett világbajnokságra, nincs jóformán egy pillanatnyi megállás sem" - mondta az újdonsült Európa-bajnok, aki a siófoki döntőben az azeri Hafiz Iszkandarovot verte 22:5 arányú pontozással.

- Megemésztette már a siófoki diadalt?
- Még nem egészen, habár vasárnap már buliztunk egy jó nagyot a családdal és a haverokkal. Az Európa-bajnokság előtt különben bizakodtam, de azért az aranyéremre nem gondoltam. Már egy halványabb éremmel is elégedett lettem volna.

- Idehaza van ellenfele?
- Ahogy vesszük. 40 győzelem és 4 vereség az eddigi örökmérlegem, de például januárban kikaptam Dudás Zsolttól. Igaz, utána kétszer visszavágtam neki, s harmadszor már nem is nagyon akarózott neki kiállni ellenem. De kezdem kinőni a 75 kilót, hamarosan felmegyek 80 kilóba, ott erősebb ellenfelekre számítok.

- Úgy tudom, bokszcsaládból származik...
- Igen, Márk bátyám - aki két évvel idősebb nálam - a junior válogatott erőssége 91 kilóban. Szerintem már a felnőtteknél is ő a legjobb magyar 91 kilós, edzéseken a Vasasban rendesen veri a felnőtt bajnok Darmos Józsefet - persze az edzés más, mint a verseny. Nagyon figyeljük egymás teljesítményét, Márk végig lent volt Siófokon, szurkolt nekem.

- Mindig is bokszolt?
- Majdnem, egy rokon sportággal, a kick-box-szal kezdtem. Tizenegy évesen tértem át az ökölvívásra, a Vasasban kezdtem bokszolni, Bartha Zsolt keze alatt, s a mai napig Angyalföldre járok. Csak már Bacskai Imre a klubedzőm.

- Mit szólt Károlyfi László és Szencz Mátyás, a Vasas szakosztályának két mindenese, az angyalföldi ökölvívás két "pápája"?
- Már szombat délelőtt sokat beszélgettünk, igyekeztek jó tanácsokkal ellátni a döntő előtt, s utána természetesen nagyon boldogok voltak. Nem beszélve arról, hogy egy kis pénzjutalomra is számítok a klubban, legalábbis azt mondták...

- Mit tart erősségének a szorítóban?
- A lábmunkát és a jó reflexeket. Szeretek táncolni, játékosan bokszolni, kiszurkálni az ellenfelet. Azért ütőerőben még javulhatnék.

- Van példaképe?
- Nincs, de Roy Jones Jr.-t mindig is nagyon kedveltem, a fiatalabbak közül pedig Floyd Mayweathert. Hű, de agyonvágta Gattit!

- Mit vár magától a liverpooli világbajnokságon?
- Ott is érmet. Habár az angliai városban értelemszerűen ott lesznek a kubaiak is...

Ch. Gáll András