Shane Tusup: Vannak dolgok, amiket megbántam

Shane Tusupnak több Hosszú Katinkához köthető tetoválása van, mi lesz velük a válás után?
Shane Tusup például Hosszú Katinka világcsúcsának emlékét is magán hordja
Vágólapra másolva!
A szokásosnál sokkal hosszabb, kimerítő interjút közölt Shane Tusuppal az Eurosport Hosszabbítás nevű oldala. Az amerikai edző ebben a korábbiakhoz képest egészen más arcát is megmutatja.

Tusup, aki első tanítványával, Hosszú Katinkával minden létező címet – közte három olimpiai bajnoki aranyat – megnyert, volt Magyarországon az év edzője is, most Szilágyi Liliánát igyekszik felkészíteni a jövő nyári tokiói olimpiára. Az új tanítvánnyal végzett munka taglalásánál viszont talán érdekesebb az, ahogy korábbi, a konfliktusokat gyakran nemcsak fel vállaló, hanem generáló önmagához viszonyul.

"Azért azt ne felejtsük el, hogy életem első igazi munkája volt az, amibe belecsöppentem. Megvolt a magam elképzelése, felépítettem magamban egy tervet, mentünk előre és próbáltuk a megszerzett előnyünket megtartani a vetélytársakkal szemben. Persze, hogy nem akartuk kiadni a titkainkat. Volt egy mondjuk így szellemi tulajdonom edzőként, amelyet bárkivel bármikor nyilván nem akartam megosztani, pontosabban átadni nem akartam.

Edzőként én a sportolóimért vagyok elsősorban felelős. Lilu is többek között azért akart velem dolgozni, mert tudta, hogy képes vagyok érte háborúba menni. Sokszor nem kezeltem jól bizonyos helyzeteket? Biztos vagyok benne, hogy történt ilyesmi."

Shane Tusup most már látja, hogy mit rontott el annak idején Forrás: Instagram/tusup11

"De életem legnagyobb projektjében vettem részt. Nem voltam rá sem felkészülve, sem felkészítve és úgy gondolom, hogy voltak olyan területek, amelyekhez nem volt meg a megfelelő tudásom sem, útközben szedtem össze. A stressz is hatalmas volt. Hiszen nem csak a saját karrieremről volt szó, hanem egy másik személy pályafutására is hatással volt a munkám. Azt sem tudtam, hogy amit kitaláltam, az működni fog-e" – mondta az első magyarországi időszakáról.

Miután egy évet távol töltött az országtól, visszatért Magyarországra, és elmondása szerint feltett szándéka, hogy változtasson az őt körülvevő hangulaton.

"Időm volt gondolkodni, az biztos. De az önvizsgálat már korábban megtörtént. Amikor például a beszédemet magyarul felolvastam (az Év Sportolója-gálán 2018 januárjában – a szerk.), az már egyfajta önvizsgálat volt. Abban a beszédben rávilágítottam arra, hogy a feladatom nagyon sokrétű. (...)

Hogy nem magyaráztam el egy kávé mellett valakinek, akit esetleg megbántottam vagy a viselkedésemmel rossz szájízt hagytam benne, hogy ez nem személyes, csak egyszerűen a munka és a stressz velejárója amiért adott esetben elvesztettem a türelmemet. Ezt az esélyt elszalasztottam és ezt ma már nagyon bánom. Rossz példát mutattam, csalódást okoztam sokaknak, pedig sokkal inkább inspirálni szerettem volna az embereket."

A teljes interjú az Eurosport Hosszabbítás oldalán ide kattintva olvasható el.