Vágólapra másolva!
A Tour de Pologne első szakaszát hatalmas bukás zárta, többen is megsérültek.

A legrosszabbul Fabio Jakobsen, a Deceunick-QuickStep versenyzője járt, aki Dylan Groenewegen, a Jumbo-Visma kerekese mellett próbált kibújni a szakasz utolsó méterein, de beleakadt a pálya széli kordonba, amit magával rántott. Az útra kerülő darabokban végül többen elestek. A célegyenesben 60-80 kilométer/órás sebességgel haladtak a versenyzők.

A cyclingnews beszámolója szerint Jakobsen állapota súlyos. A hírek szerint egy pálya menti dolgozó is komolyabban megsérült, akire Jakobsen és a kordon is rázuhant.

A győztes Groenewegen is elesett, úgy csúszott át a célvonalon, ráadásul át is mentek rajta, miközben elesett.

Groenewegen a felvétel alapján a könyökét is használta a befutó előtt, így eshetett el Jakobsen.

A verseny magyar szempontból is érdekes, mert először fordul elő, hogy World Tour-versenyen három magyar is szerepel. A Mitchelton-Scott csapattal Peák Barnabás, a CCC-ben Valter Attila és a Novo-Nordisk tagjaként Kusztor Péter is ott van a mezőnyben, Valter Attila és Kusztor Péter a győztessel azonos idővel ért be, Peák Barnabás 50 másodperccel maradt le a katowicei célnál, a 195,8 kilométeres szakasz végén.

A legfrissebb hírek szerint a versenybírók szabálytalannak látták Groenewegent, ezért kizárták, a szakaszt pedig hivatalosan Jakobsen nyerte.

Egy éve pont ezen a napon tragikus baleset történt a lengyel körversenyen, akkor Bjorg Lambrecht életét nem tudták megmenteni.

FRISSÍTÉS: A verseny orvosa szerint koponyasérülést szenvedett Jakobsen, a szája is megsérült, ezért nehezen lehetett intubálni és sok vért is veszített. Az állapota súlyos, mesterséges kómában tartják és a helyi kórházban ápolják.