Doppingolás miatt felfüggesztették az Eb-ezüstérmes orosz női súlyemelőt

athletics marathon doping sports health Horizontal ANTI-DOPING MEASURES ANTIDOPPING CONTROL DRUG-TAKING MEDICAL LABORATORY
Lab-technicians logs biological samples at Lancet laboratories, the only World Anti Doping Agency (WADA) accredited facility for eastern Africa, in the Kenyan capital of Nairobi on June 7, 2019. - Between 2004 and August 2018, 138 Kenyan athletes tested positive, according to a report by the World Anti-Doping Agency (WADA) and thirty-four kenyan athletes are currently suspended, under Anti-Doping Agency of Kenya (ADAK)and/or Athletes International Federation rules for testing positive for performance enhancing drugs. (Photo by TONY KARUMBA / AFP)
Vágólapra másolva!
Ideiglenesen eltiltotta a nemzetközi szövetség (IWF) Tatyjana Alejeva orosz női súlyemelőt, aki doppingügyének végleges lezárásáig nem indulhat versenyeken.

Az esetre reagálva Makszim Agapitov, az orosz sportági szövetség elnöke azt mondta a TASZSZ-nak, hogy a még 2015-ben levett, és a moszkvai laborban tárolt mintájának utólagos elemzése nyomán függesztette fel a versenyzőt az IWF. A Lausanne-ban elvégzett analízis a tiltólistás dehidro-klórmetiltesztoszteron származékát mutatta ki nála.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) a központi támogatással zajló, széleskörű oroszországi doppingolás lelepleződése nyomán még 2015-ben felfüggesztette a moszkvai laboratórium működését, amely hosszas huzavona után csak a múlt év elején adta át a WADA-nak orosz sportolók - köztük Alejeva - 2012 és 2015 közötti ellenőrzéskor levett doppingmintáinak adatbázisát.

A 29 esztendős súlyemelő a 2017-es és a 2019-es Európa-bajnokságon is ezüstérmesként végzett, előbbin a 63, utóbbin az 59 kilogrammos súlycsoportban.