Vágólapra másolva!
A 2020-as év egyik legnagyobb híre volt bokszberkekben, hogy az egykori profi nehézsúlyú világbajnok, Mike Tyson ismét visszatérne a ringbe. A korábbi félelmetes hírű ökölvívó 54 évesen is kiváló formában van, de az időt még ő sem tudja legyőzni.

Amióta Tyson bejelentette a visszatérést, gyakorlatilag hetente jelentek meg a lehetséges nevek, akik ellen szorítóba léphetne.

A legutóbbi hírek szerint egy bemutató mérkőzésen láthatjuk újra Tysont, méghozzá egy korábbi világbajnok, a 48 éves Shannon Briggs ellen majd októberben.

Hogy milyen veszélyekkel kell számolnia az 54 éves legendának a ringben, arról a nemzetközileg elismert idegsebész professzort, Büki Andrást kérdeztük.

„A demencia pugilisticát, az ismétlődő fejsérülések kapcsán kialakuló, viszonylag korai életkorban létrejövő elbutulást a bokszolóknál írták le először. Lényegében a meglévő agyi képességek elvesztésének életkori határa előtt, fiatalabb időskorban, az 50-60-as években önsorsrontó tendenciák, auto és hetero agresszív magatartás formájában jelenik meg

a szellemi képességek hanyatlása mellett, és ezek az esetek gyakran öngyilkosságba torkollnak.

Tudjuk azt, hogy a kontaktsportok játékosai nagyobb valószínűséggel vannak kitéve az ismétlődő agysérülés következtében kialakuló agykárosodásnak. A bokszolóknál elmondhatjuk, hogy a nehézsúlyban kapott nagyobb pofonok miatt valószínűleg már olyan mikro vérzések lehetnek a sportolók agyában, amelyek az idegrostok megszakadására utalnának.

Mike Tyson (jobb oldalon) látszólag fantasztikus formában van fizikailag Forrás: The Sun

Önmagában az, hogy valaki ennyi idősen kap egy hatalmas ütést vagy többet is, és ki is ütik, az egy mérkőzésen nem akkora tragédia.

De ha valóban rendszeresen ringbe szállna Mike Tyson, akkor nem egy összeadódó, hanem extrémen exponenciálisan növekvő esélye lenne az agysérülésnek.

Tyson esetében annak az esélye, hogy az agya úgy kap egy ütést, hogy még nem pihente ki az előző hatását és emiatt abból nagy baj lehet, hatványozottan fennáll. Azt se felejtsük el, hogy ennél sokkal kisebb mértékű ismétlődő traumák kapcsán is, például Nagy-Britanniában betiltották a 12 éven aluli gyermekek részére a fejelést az edzéseken.

Azt is meg kell említenünk, ha netán Mike Tyson az életkoránál fogva szed vérlemezke agregáció gátlót, akkor az külön alapprobléma lehet, mert ebben az esetben kimutatták, hogy az a gyógyszer drasztikusan növeli a koponya trauma utáni bevérzés mértékét.

Mike Tyson (jobb oldalon) utoljára 2005-ben bunyózott profi bokszmeccsen Forrás: Anadolu Agency via AFP/2015 Anadolu Agency/Bilgin Sasmaz

Az 54 éves kora miatt a reflexekben, a regenerálódó képességben már messze van attól, mint két évtizeddel korábban volt, bármennyire is jól néz ki a felvételeken.

Ráadásul a bekapott ütések a reakcióidejét és a koordinációs képességét is csökkentették az évek alatt.

Végül még ma sem tudjuk pontosan, hogy egy eszméletvesztés után egy sportoló mikor térhet vissza rendesen, bár gőzerővel folynak ez ügyben a vizsgálatok.

Tyson esetében azt mondanám, hogy soha többet ne bokszoljon, ha megütik, ha nem,

de én a megelőzés híve vagyok. Ha nem ütik ki, ha nem rogy meg a mérkőzésén, akkor sem gondolom, hogy egy hónapon belül újra sportolnia kellene, de az optimális az lenne, ha elfelejtené ezt az egészet."