Társoldalunk:

2021-ben is világszínvonalú mezőny jöhet el a Tour de Hongrie-ra

2020.05.18. 18:22

Ha a koronavírus-járvány nem szól közbe, akkor a 2020-as Tour de Hongrie-t május 13. és 17. között rendezték volna. A verseny megrendezésére az eredeti időpontban nem volt lehetőség, de a szervezők úgy gondolták, szeretnék, ha legalább virtuálisan végigjárnák az öt szakasz útvonalát. Egy erre kifejlesztett applikáció segítségével ismert hazai és külföldi kerékpárosok is teljesítettek egy-egy szakaszt az adott napon.

Az utolsó, vasárnapi napon részt vett a kizárólag cukorbeteg versenyzőkből álló amerikai Team Novo Nordisk rutinos magyarja, a 35 esztendős Kusztor Péter, aki több nagy UCI-versenyen is nyerni tudott, Pekingben olimpiai résztvevő volt, s jó néhány világbajnokságon képviselte a magyar színeket.

Ugyancsak nyeregbe szállt a tavalyi Tour de Hongrie egyik magyar hőse, a királyetapon és az összetett versenyben is második helyezett, 24 éves Dina Márton, aki immár második esztendeje Alberto Contador csapatában, a Kometa-Xstrában profiskodik.

Nekem egyelőre a Tour de Hongrie során elért siker életem legjobb eredménye, igazi fordulópont volt a karrieremben, remélem, ha sikerül ősszel megrendezni, hasonlóan jó eredményt érhetek el– mondta Dina Márton, aki elárulta, a koronavírus okozta kényszerhelyzetben gyakorlatilag második alapozást végzett csapatának iránymutatásai alapján.

A 2019-es verseny győztese, a lett Krists Neilands (k), a második helyezett Dina Márton (b) és a harmadik Valter Attila (j) a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny utolsó szakasza utáni díjátadón, Székesfehérváron 2019. június 16-án. MTI/Bodnár BoglárkaForrás: MTI/Bodnár Boglárka

 „Örültem a felkérésnek, jó dolog, hogy a saját hazánkban szerepelhetünk egy versenyen, amely most nem az országúton, hanem virtuálisan zajlik,

jó dolognak tartom, hogy az amatőröknek is lehetőségük nyílik a részvételre ezen az eseményen. Elég sokat görgőztem az utóbbi években, de ha lehet, inkább az országutat választom, hála istennek ebben az időszakban is volt lehetőségünk az utakon edzeni, nem kellett heteken át görgőn tréningezni" – vélekedett Kusztor Péter.

Ami a páros játék eredményeit illeti, Dina Márton (1:34:59) és Kusztor Péter (1:37:44) időeredményét nem érdemes összevetni, hiszen ebbe a játékba a felkészülésük különböző időszakában lévő versenyzőink vettek részt, de mindenképpen fogódzó lehet azok számára, akik okosgörgőn otthonukban is tekernének ezen a virtuális Tour de Hongrie szakaszon.

Az adásokkal egyidőben játékot is hirdetnek a Tour de Hongrie szervezői: az „okosgörgővel" rendelkező kerékpárosok egy héten át otthon is teljesíthetik a Tour de Hongrie „virtuális", 30-45 kilométeres szimulált szakaszait, a résztvevők között értékes ajándékokat sorsolnak ki. A játékról részletek a verseny honlapján.

Az M4 Sporton vetített magazin során a szervezők visszatekintettek a Tour de Hongrie történetének eddigi legsikeresebb kiírására. 2019-ben a 24 esztendős lett bajnok, Krists Neilands lenyűgöző teljesítménnyel, két szakaszgyőzelemmel szerezte meg az első helyezést az összetett versenyben, de igazán büszkék lehettünk a mieink teljesítményére is: az összetettben két magyar fiatal is dobogóra állhatott, Dina Márton második, Valter Attila pedig harmadik lett, Lovassy Krisztián révén pedig újra volt szakaszgyőztesünk!

Dina és Valter a dobogón az előző évi királyszakaszonForrás: facebook.com/pg/tourdehongrie

A Tour de Hongrie aktuális helyzetéről Szilasi László versenyigazgató elmondta: Ez az esztendő az áttörés éve lehetett volna, a Giro budapesti rajtja mellett minden eddiginél erősebb mezőnyt lehetett volna idecsábítani, igazi sztárcsapatokkal – amelyeket a magazin adásai során bemutattak. De nem kell csüggedni, hiszen 2021-ben ugyanerre készülnek: a magyarországi Giro-szakaszok mellett összejöhet az eddigi legerősebb mezőny. Ami pedig ezt az évet illeti, jó hír, hogy a verseny kapott időpontot a válsághelyzet miatt rettenetesen szűk nemzetközi versenynaptárban. Elképzelhető, hogy nem lesz ilyen jelentős előrelépés a csapatok terén, de az elmúlt év szintjét egészen biztosan sikerül majd elérni, és ha ismét két magyar áll majd a dobogón, aligha lesz ok a szomorkodásra.