Már idén visszatérhet a tavaly két évre eltiltott olimpiai bajnok

weightlifting Horizontal
Uzbekistan's Ruslan Nurudinov lifts during the clean and jerk men's 105kg weightlifting event at the 2018 Asian Games in Jakarta on August 26, 2018. (Photo by CHAIDEER MAHYUDDIN / AFP)
Vágólapra másolva!
A riói olimpia 105 kilós súlyemelőbajnokát, Ruszlan Nurugyinovot két évre eltiltották a londoni játékokon történt doppingolása miatt, de mivel csak most vált jogerőssé fegyelmi büntetése, elvben már idén decembertől újra versenyezhet - derült ki a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség közleményéből.

Az üzbég emelő a 2012-es londoni játékokon levett minták sok esztendővel később elvégzett újraelemzésekor, 2018 decemberében bukott meg. A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) 2019 májusában mondta ki vétkességét, s a jogi folyamatok lezárása után került fel csak most a Nemzetközi Súlyemelő Szövetségnek arra a listájára, amely az újrateszteléseken pozitívnak bizonyult versenyzők nevét tartalmazza.

Nurugyinovnak – aki a 2016-os riói ötkarikás játékokon győzött súlycsoportjában – a CAS döntése nyomán törölték 2012-es eredményét, amikor is negyedik helyen zárt a 105 kilósok kategóriájában. A 28 éves üzbég súlyemelő dehidroklorometil-tesztoszteronnal, ismertebb nevén turinabollal bukott meg.