Megszakítják az olimpiai láng fukusimai kiállítását

Horizontal
Nagy az érdeklődés az olimpiai láng iránt
Vágólapra másolva!
Megszakítják az olimpiai láng fukusimai kiállítását, miután kedden hét prefektúrában rendkívüli állapotot hirdetett ki Abe Sindzó japán miniszterelnök, hogy megfékezze az új koronavírus terjedését.

A járvány miatt jövő évre halasztott tokiói játékok szervezőbizottsága úgy tervezte, hogy az érdeklődők április végéig megtekinthetik az ötkarikás esemény egyik jelképét, amelyet a fukusimai labdarúgóbázison állítottak ki egy héttel ezelőtt. Eddig a 2011-es nukleáris katasztrófa idején egészségügyi központként működő létesítménybe korlátozottan engedték be a látogatókat délelőtt 9 és délután 4 óra között, és mindenkinek kötelező volt a maszk, valamint a kesztyű viselete. A lángról lehetett fotókat is készíteni.

A keddi bejelentés után azonban a szervezők közölték: törlik a kiállítást és mindenkit arra ösztönöznek, hogy maradjon otthon. A láng március 12-én lobbant fel az ókori játékok helyszínén, Olümpiában, a japánok március 19-én vették át a fáklyát, amely másnap érkezett meg Japánba. A játékok halasztásáról szóló március 24-i döntés után a szervezők bejelentették, hogy a váltófutást törlik, de az olimpia jelképe marad Japánban a remény szimbólumaként. Később Fukusimából átszállítják a fővárosba, ahol a városközpontban egy biztonsági lámpásban lesz, olyan helyen, ahol nem vonz nagy tömegeket.