Két ország súlyemelői sem indulhatnak a tokiói olimpián

weightlifting Horizontal, súlyemelés, thaiföld
A doppingesetek magas száma miatt a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) szombati döntésével nem engedi indulni a thaiföldi és malajziai versenyzőket a tokiói olimpián
Vágólapra másolva!
A doppingesetek magas száma miatt a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) szombati döntésével nem engedi indulni a thaiföldi és malajziai versenyzőket a tokiói olimpián.

A két ázsiai ország szövetségének 21 napja van, hogy fellebbezzen a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS).

Az IWF mellékbüntetésként 200 ezer dollár megfizetésére kötelezte a thaiföldi tagszervezetét, ennek fele büntetés, a másik felét pedig arra fordítják, hogy ellenőrizzék az ország súlyemelőit.

A doppingesetek magas száma miatt a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) szombati döntésével nem engedi indulni a thaiföldi és malajziai versenyzőket a tokiói olimpián Forrás: AFP/Lillian Suwanrumpha

A tavalyi világbajnokságon nyolc thaiföldi versenyző bukott le tiltott szer használatával, köztük két olimpiai bajnok, emiatt az IWF három évre felfüggesztette az ország szövetségének tagságát, amely 2022. március 7-én jár le. Az ország súlyemelősportját 2011-ben is megrázta egy doppingbotrány, akkor hét tinédzserkorú lánynak lett pozitív a tesztje.

A malajziai szövetség egyéves felfüggesztése 2020 október elsején jár le, de a 2021 nyarára halasztott ötkarikás játékokon így sem indulhatnak az ország súlyemelői a mostani döntés értelmében.