Elmarad a wimbledoni teniszverseny a koronavírus-járvány miatt

tennis Horizontal WIMBLEDON ILLUSTRATION PREPARATIONS LOGO
(FILES) In this file photo taken on June 30, 2019 A Wimbledon logo is seen at The All England Tennis Club in Wimbledon, southwest London, on June 30, 2019, on the eve of the start of the 2019 Wimbledon Championships tennis tournament. - The 2020 Wimbledon Championships has been cancelled for the first time since World War II due to the coronavirus pandemic, the organisers said in a statement on April 1, 2020, as the virus wreaks further havoc on the global sporting calendar. (Photo by Glyn KIRK / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE
Vágólapra másolva!
A szervezők közlése szerint elmarad az idei angol nyílt teniszbajnokság Wimbledonban. Hasonlóra legutóbb a második világháború miatt volt példa. A következő füves pályás Grand Slam tornára 2021. június 28. és július 11. között kerül sor.

A szervezők sajnálattal jelentették be szerdán délután, hogy a világszerte súlyos gondokat okozó koronavírus-járvány miatt elmarad a 2020-as wimbledoni tenisztorna. Legközelebb jövő nyáron, azaz 2021. június 28-július 11. között léphetnek pályára a világ legjobb teniszezői az All England Lawn Tennis and Croquet Clubban.

A szervezők hangsúlyozzák, hogy a döntést a sportolók és nézők egészségére való tekintettel hozták meg.

"Elsősorban azoknak az egészségére és biztonságára kellett gondolnunk, akiknek köszönhetően létrejöhet a wimbledoni torna: a brit és a világ minden tájáról érkező közönségre, a játékosokra, a vendégekre, a munkatársainkra, az önkéntesekre, a szerződéses partnereinkre és a helyi lakosokra. Szélesebb értelemben pedig az egész közösség iránt felelősséggel tartozunk, a járvány leküzdéséért tett erőfeszítéseik miatt" – írják közleményükben, hozzátéve mindenben a brit kormány és a közegészségügyi hatóságok előírásait tartották szem előtt, és be kellett látniuk, hogy a több hónapot igénylő előkészületek miatt sem az eredetileg tervezett 2020. június 29-i időpontban, sem az év későbbi időszakában nem fogják tudni megrendezni a versenyt.

Az 1877-ben alapított wimbledoni versenynek, amelyik a négy legnagyobb teniszverseny, azaz a Grand Slam tornák egyike (a párizsi Roland Garros, a melbourne-i Australian Open és a New York-i US Open mellett) az idei lett volna a 134. felvonása. A verseny eddig csak a két világháború miatt szünetelt, legutóbb 1945-ben maradt el.

A párizsi Roland Garros elhalasztását már március közepén bejelentették. A salakpályás tornát eredetileg május 24. és június 7. között rendezték volna, a mostani tervek szerint viszont szeptember 20. és október 4. között találkoznak a legjobbak Párizsban.