Mark Spitz magyarországi őseit kutatta fel a Nemzeti Sport

SPORT-ACTION MAN OLYMPIC GAMES SWIMMING HORIZONTAL
Mark Spitz, az 1972-es müncheni olimpia úszóhőse
Vágólapra másolva!
Az amerikaiak kilencszeres úszó olimpiai bajnoka, Mark Spitz felmenőit kutatta levéltári források alapján a Nemzeti Sport. A kutatás eredményét szerdai kiadásában, szinte sajtótörténeti cikkben tette közzé a sportnapilap. Olyan írás született, amelyet minden sportszeretőnek kötelező olvasmányként tudunk ajánlani.

Mark Spitz 2020 januárjában az M4 Sport Év Sportolója gálaest díszvendége volt. Az eseményt a Magyar Sportújságíró Szövetség szervezte meg.

A látogatás során Mark Spitz egy interjúban megemlítette, hogy magyar felmenői is lehetnek.

Több újság és internetes oldal is cikkezett erről.

„Őszintén szólva abban bíztam, hogy önök fogják elmondani nekem! Tudom, hogy apai ágon van magyar kötődésem, viszont a Spitz név német eredetű. Ha visszaugrunk százötven évet az időben, az akkori nagy birodalmak egész nagy területeket lefedtek, ezért nem lehetünk teljesen biztosak.

ezeket a kilencszeres olimpiai bajnok úszó mondta. A Nemzeti Sport újságírója, Csillag Péter elkezdte felgöngyölíteni a szálakat.

Mark Spitz amerikai úszócsillag a nyírkarászi szeszfőző ükunokája -

Levéltári forrásokban és archívumokban kutattuk Mark Spitz kilencszeres olimpiai bajnok úszóklasszis magyar gyökereit, és meg is találtuk, amit kerestünk. Kiderült, a világ egyik legsikeresebb sportolójának dédanyja, Elefánt Terézia Nyírkarászról származik, az ükapa, Elefánt Móric a falu szeszfőzője volt. „Őszintén szólva abban bíztam, hogy önök fogják elmondani nekem!

A rendkívül olvasmányos és érdekes cikkből sok minden kiderül. Többek között az is, hogy mi köze van egy nyírségi kis falunak a kilencszeres olimpiai bajnokhoz? Hogy a sportoló édesapja már 1972-ben a müncheni olimpián emlegette a magyar felmenőket a Népsport munkatársának. Hogy Spitz Márk néven idehaza is van egy sportoló, aki vízilabdázik, de csak névrokon, semmi más.

Olvassák el a cikket. Minden titokra fény derül.