Megkezdte munkáját az újrakezdés munkacsoport Tokióban

Tokyo 2020 Olympics will postpone to 2021 mystery virus Beijing Shenzhen people wear MASK China Jan. January 2020 China's Lunar New Year holiday Tens of thousands of people travel VISIT overseas holiday Wuhan city announce another patient die dead DEATH m
Először került sor halasztásra az olimpiai játékok történetében
Vágólapra másolva!
A tokiói olimpia és paralimpia keddi elhalasztása után csütörtökön megkezdte a munkát a most alapított munkacsoport, a "Tokió 2020 újrakezdés", amelynek első feladata az, hogy kijelölje a játékok új időpontját.

"Példátlan kihívás előtt állunk" - mondta a szervezőbizottság elnöke, Mori Josiro. A grémium mintegy 30 fős, s már dolgozik azon, hogy a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott seregszemléknek új dátumot találjon. A hírek szerint nem csak nyári rendezés jöhet szóba, elképzelhető, hogy az év első felében lesz az olimpia. "Versenyt futunk az idővel. Nagyon sok olyan probléma van, amelyeket nem lehet megoldani addig, amíg nincs új időpont" - fogalmazott Muto Tosiro, a szervezők vezetője.
Ezek közé a megoldásra váró feladatok közé tartozik például az, hogy a mintegy 11 ezer sportolónak otthont adó olimpiai falu jövőre is rendelkezésre áll-e majd, miután a benne lévő lakásokat már eladták, s a tulajdonosok ősszel már költöznének.

Emellett Muto a jegyértékesítés, a biztonság, a versenyhelyszínek és a közlekedés kérdését is megemlítette, mint fontos témát. Ehhez jön még "több ezer szerződés", a közvetítő médiumok, a szponzorok, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, a nemzetközi sportszövetségek és a nemzeti ötkarikás bizottságok érdekei, kívánságai. "Soha nem gondoltam volna, hogy ilyen mértékben próbára leszünk téve" - ismerte el Muto. Koike Juriko, Tokió kormányzója azt mondta: a főváros óriási feladat előtt áll.
"Halmozódnak a gondok. De ez még mindig jobb, mint a törlés" - hangsúlyozta.

A XXXII. nyári olimpiát idén július 24. és augusztus 9., a paralimpiát pedig augusztus 25. és szeptember 6. között bonyolították volna le. Szakértők szerint a halasztás Japánnak 670 milliárd jenbe (1,9 billió forint) kerül. A NOB csütörtökön a tervek szerint 33 nemzetközi sportszövetséggel telekonferenciát tart a legfontosabb kérdésekről.