Vágólapra másolva!
Kovács István, olimpiai, világ- és Európa-bajnok ökölvívó arról beszélt, hogyan látja a nemzetközi bokszéletet a járvány árnyékában, mit gondol az olimpia halasztásáról és hogy miért éli mindennapjait önkéntes karanténban.

Ha jól tudom, karanténban van otthon. Mi miatt?

Nincs konkrét oka, nem vagyok beteg, rég nem jártam fertőzött területen, bár a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) meghívott, de nem voltam ott Londonban sem az ökölvívó olimpiai kvalifikációs versenyen.

Úgy gondolom, hogy ez az egyetlen módja, hogy normalizálódjon a járvány miatti helyzet. Persze ezzel lehet, hogy hosszabb lefolyású lesz a történet, de így rengeteg ember életét menthetjük meg és a kórházak később lehetnek telítettek.

Arra kérnék mindenkit, hogy a lehetőségeihez mérten próbáljon meg otthon maradni.

Nem is mozdul akkor ki a lakásból?

Néha kocsiba ülök, hogy a legfontosabb dolgokat elintézzem, ilyen például a bevásárlás. Ezzel kapcsolatban egy baráti társasággal úgy döntöttünk, hogy szétosztjuk egymás között a feladatokat.

Valaki a hús, más a kenyér beszerzéséért felel, és egymáshoz beadjuk a csomagokat, érintkezés nélkül, így nem kell mindig mindenkinek boltba menni.

Van egy kétéves gyermekünk a párommal, így nem mondhatom, hogy unatkozom itthon. Ezen kívül minden megvan a lakásban ahhoz, hogy az idei triatlon szezonra a négy fal között készüljek, bár még nem lehet tudni, hogy ez pontosan mikor is kezdődik, itt is sok lemondás, halasztás történt már a járvány miatt.

Kovács István (jobb oldalon) Barcelonában harmadik lett az olimpián, majd négy évvel később Atlantában felért a csúcsra. Forrás: MTI/Honéczy Barnabás

Kedden döntöttek, elhalasztották az olimpiát. Mit szólt ehhez?

Már vártam, hogy mikor mondják ki, mert azért lehetett látni, hogy a járvány lefolyása hosszú folyamat lesz az egész világon, még azt is megkockáztatom, hogy idén lehet nem is lesz ennek vége. Ilyen helyzetben sok értelme nem lett volna az olimpiának, úgy, hogy egyes tagországok sem felkészülni nem tudtak volna rendesen az ötkarikás játékokra, sem adott esetben kvalifikációs versenyre menni a koronavírus miatt.

Annyi probléma lett volna a nyári rendezéssel, hogy az csonka és igazságtalan olimpia lett volna. De még sok más érv is amellett szólt, hogy vagy törölni, vagy csúsztatni kellett az ötkarikás játékokat.

A halasztással kapcsolatban még 1917-ben az első világháború poklából üzent Coubertin báró, akit éppen akkor választottak meg újra a NOB elnökévé, és azt mondta, hogy az olimpiát lehet meg nem rendezni, de elhalasztani, azt nem. Persze akkor háború volt, nem egy világjárvány, ami teljesen új helyzetet teremtett.

A csúsztatás kapcsán rendkívül érdekes lesz látni, hogy Japán és a NOB ezt hogyan tudja majd kézben tartani.

Biztos vagyok benne, hogy rengeteg tanulmány, elemzés születik majd erről az időszakról a későbbiekben, hiszen ez szervezésben, anyagiakban bőven ad feladatot az illetékeseknek.

Az ökölvívótorna szervezését a NOB átvette az AIBA-tól. Forrás: AFP

A Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (AIBA) azt nyilatkozta, hogy reményei szerint az eltolt ötkarikás játékokig visszanyerik a NOB bizalmát és a teljes tagságot. Mit gondol erről?

Látok rá lehetőséget, mert az AIBA új vezetői és a NOB döntéshozói nem állnak olyan távol egymástól nézeteiket tekintve. A két fél közötti közeledés már elindult, a NOB munkacsoportja, amely az olimpiai ökölvívást szervezi, már az újraszerveződő AIBA véleményét is kikérte szakmai kérdésekben.

Ezzel együtt nem tartom valószínűnek, hogy a nemzetközi szövetség megkapja a lehetőséget a boksz olimpiai megszervezésére,

de ettől függetlenül, ha az AIBA új menedzsmentje jó kapcsolatot tud kialakítani a NOB-bal, az már előrelépés lenne a jövőre nézve.

Mi lehet még mindig a problémája a NOB-nak a nemzetközi szövetséggel?

Nem a jelenlegi, átmenetileg megbízott elnökkel és a vezetőséggel van gondja, hanem az 1988-tól eltelt időszakban tapasztalt dolgokkal. Az AIBA-n belüli korrupcióval, hogy hatalmas összegek tűntek el a szervezetben nyom nélkül, hogy egyáltalán nem volt átlátható a működése.

Az AIBA korábbi elnökének, Dr. Ching-Kuo Wu-nak (középen) voltak érdekes dolgai. Forrás: AFP/Olga Maltseva

A nemzetközi vizek után, kicsit kanyarodjunk a magyar helyzetre. A Magyar Ökölvívó Szakszövetség társelnöke, Erdei Zsolt még januárban azt mondta, hogy az amatőrök mellett a profik is indulhatnak az olimpiai kvalifikációs versenyeken. Ez mennyire kavarta fel az állóvizet a hazai bokszban?

Évekkel ezelőtt megszületett ez ügyben a döntés, és Rióban is ott lehettek már a profi ökölvívók. Magyarországon erre az akkori elnök (Csötönyi Sándor – a szerk.) nem adott lehetőséget, már ez is hiba volt, mert 2016 és 2020 között együtt kellett volna dolgozni a hivatásos és az amatőr bunyósoknak, és akkor ezzel nem lett volna gond.

Az olimpiához kicsit visszakanyarodva, Gálos Roland eddig egyedüliként már kvalifikált, de több ökölvívó is még versenyben van a kvótáért. Az ő felkészülésüket, terveiket mennyire forgatja fel a halasztással kapcsolatos döntés?

Reményeink szerint a NOB ökölvívással foglalkozó munkacsoportja egy-két héten belül kijelöli az új időpontokat a londoni félbeszakadt, és a párizsi kvalifikációs torna kapcsán.

Az előbbi úgy ért idő előtt véget, hogy még Fodor Milán és Pribojszki Kata is versenyben volt, így további kvótákat is szerezhetünk az ötkarikás játékokra.

Ha megvannak a várhatóan szeptemberi vagy októberi új dátumok valószínűleg az eredeti helyszínekkel, akkor ehhez kell majd a bokszolóknak igazítaniuk a felkészülésüket is.

A mostani járványhelyzetben a dátumokat sajnos rugalmasan kell kezelni, mert minden változhat.

Gálos Roland kvótát szerzett a tokiói olimpiára. Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A koronavírus miatt a legfőbb megelőzési tanácsok között van a társasági távolságtartás. Ennek tükrében milyen lehet most egy edzés?

Maga a kesztyűzés a felek között bőven elegendő akkor, amikor már megvannak az időpontok és lehet tudni a pontos menetrendet. Most elegendő lehet a futásokkal, fizikai erősítésekkel, zsákolással és iskoláztatásokkal foglalkozni.

Nem lesz nagy probléma abból, ha egy ideig nem találkoznak a versenyzők más bokszolókkal, jelen helyzetben erre most nincs szükség.

A profi ökölvívásra visszatérve, de a nemzetközi porondot érintve, anyagilag mennyire alakíthatja át a járvány a profi bokszot?

Hogy mi lesz a vírus után, azt még senki nem tudja, de már így is sok eseményt kellett emiatt törölni. Nálunk, a WBO-nál (nagy világszervezet – a szerk.) január 26-án volt az első lemondott gála Kínában, amire Enyedi Zoli barátomat ki is küldtem volna eredetileg, de óriási szerencsére nem ment végül.

Év eleje óta tartanak a lemondások, átszervezések, mi már az irodánkat is bezártuk, mindenki otthonról dolgozik és telefonon, e-mailben tartjuk egymással a kapcsolatot.

A versenynaptárunk teljesen felborult, mert a halasztott interim meccsek, eliminációs összecsapások csúszásával minden más is tolódik. Ezzel a helyzettel mindenki veszít.

A profi bunyósok, promoterek, világszövetségek ebből a szempontból pont olyanok, mint a többi munkavállaló, a sport és a gazdaság hanyatlása őket is érzékenyen érinti. Jelenleg talán csak az online játékok üzemeltetői, vagy a streaming-szolgáltatók járnak jól.

Kovács István (jobb oldalon) 2001 decemberében még a WBO szervezeténél bokszolt, napjainkban már irodai munkát végez ugyanott. Forrás: DPA/AFP/Peter Endig

Várható jelentős szponzormozgás az ökölvívásban a járvány után?

Nem vagyok borúlátó ez ügyben, voltak már világháborúk, nagy járványok, mint a spanyolnátha, mégis mindig felállt utána az emberiség a padlóról. Most a legnagyobb kérdésnek azt látom, hogy hányan fogják a gazdasági szereplők közül túlélni a dolgot. A kormányok próbálnak adócsomagokkal, élénkítő intézkedésekkel segíteni, de nem túl rózsás a helyzet, folyamatosan állnak le a szállodák, légitársaságok, stb. Ugyanakkor biztos vagyok benne, ha elvonul ez a járvány, ha meglesz az ellenszer, akkor a világ és vele együtt a sport ismét talpra áll majd.