Felfüggesztették a tokiói lángváltót

Tokyo 2020 Olympic Torch Relay at tsunami-hit area 2020 Tokyo Olympic Games IOC JOC Covid-19 Coronavirus Pneumonia Lung disease Diseases and conditions MEDICINE AND HEALTH Infectious diseases Pandemics Humanitarian crises General news Epidemics Public hea
A láng marad Japánban, de a váltófutást nem kezdik el
Vágólapra másolva!
Leállították az olimpiai láng váltóját Japánban annak nyomán, hogy kedden eldőlt, nem idén, hanem jövőre rendezik meg a tokiói nyári játékokat.

A láng március 12-én lobbant fel a hagyományos keretek között, de a szokásosnál kevesebb, mindössze száz meghívott és akkreditált vendég részvételével az ókori játékok helyszínén, Olümpiában.

A hétnapos görögországi váltófutás után a házigazda japánok 19-én vették át a fáklyát az athéni Panathinaiko Stadionban a koronavírus-járvány miatt nézők és delegációk részvétele nélkül megrendezett ünnepség keretében. Menet közben, Spártában a sok érdeklődő miatt a Görög Olimpiai Bizottság kénytelen volt rövid időre félbeszakítani a váltót.

A láng marad Japánban, de a váltófutást nem kezdik el Forrás: The Yomiuri Shimbun/Yomiuri/Kaname Muto

A láng 20-án érkezett meg Japánba, ahol rögtön az első napon tömegjelenetek játszódtak le annak ellenére, hogy a kormány kérte, ne legyenek nagyobb csoportosulások a helyszíneken. A további napokon is hasonlóan nagy volt a népszerűsége a lángváltónak, a helyieket nem nagyon lehetett rávenni, hogy tartózkodjanak a futás helyszíni megtekintésétől.

A játékok halasztásáról szóló keddi döntés után a szervezők bejelentették, hogy a váltót törlik, de az olimpia jelképe marad Japánban a remény szimbólumaként.

"Most nem a sport, hanem az emberi élet védelme a legfontosabb" - mondta Thomas Bach NOB-elnök. - Az olimpiai láng lesz a fény az alagút végén" - tette hozzá.

Az eredeti tervek szerint a láng 121 napon át, 47 japán prefektúrán keresztül mintegy 20 ezer kilométert megtéve jutott volna el a július 24-i megnyitóra.