Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (AIBA) abban reménykedik, hogy a tokiói olimpia elhalasztásával a 2021-es játékokig visszanyeri teljes jogú tagságát az olimpiai mozgalomban.

"Biztos vagyok benne, hogy év végére vagy jövő év elejére a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és az AIBA közös nevezőre jut és újra együttműködésben dolgozik majd. Az AIBA már nem ugyanaz a szervezet. Végbementek az erős reformok" - mondta az orosz sportági szövetség elnöke, Umar Kremljov, aki az AIBA-ban a marketing bizottságot vezeti.

A sportvezető arról is beszélt, hogy a világjárvány miatt nem lett volna szabad elkezdeni Londonban az európai olimpiai selejtezőt. A tornát - melyen az 57 kilós Gálos Roland szerzett kvótát a magyaroknak - a múlt héten kedden félbeszakították.

Gálos Roland (pirosban) már szerzett kvótát az olimpiára Forrás: MTI

A NOB tavaly júniusban vonta meg az AIBA-tól a jogot, hogy megszervezze a tokiói játékok boksztornáját. Az AIBA és a NOB vitája hosszú időre nyúlik vissza, a bokszszövetség ugyanis évek óta gazdasági és vezetési válsággal küzd. A NOB a sportág problémáinak megoldására munkacsoportot állított fel, amelynek tagja az olimpiai, illetve profi és amatőr világbajnok Kovács István is. Ez a testület véglegesítette az olimpiai kvalifikációs versenyek időpontjait és helyszíneit is.

Umar Kremljov tavaly márciusban felajánlotta, hogy magánforrásból kifizeti az AIBA 16 millió dolláros tartozását, de májusban a szövetség végrehajtó bizottság ezt nem fogadta el.