Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) kedden hivatalosan bejelentette, hogy a tokiói olimpiát a globális koronavírus-járvány miatt a jövő évre halasztják és legkésőbb 2021 nyarán megrendezik. A riói ötkarikás játékok bronzérmes súlylökőjét, Márton Anitát kérdeztük a halasztásról.

Mit szól a halasztáshoz?

Személy szerint egyáltalán nem örülök neki, de ez volt a lehető legjobb döntés ebben a helyzetben.

Várható volt, hogy végül a halasztás mellett döntenek, a kérdés igazából a mikor volt, felmerült opcióként az ősz, a jövő év vagy 2022 is.

Mennyire lehet ez a döntés jó Önnek?

Nekem most ez egy kicsit dilemmát okoz, mert a férjemmel úgy terveztük, hogy az ötkarikás játékok után családalapításba fogunk, szeretnénk majd egy kisbabát.

Ez most keresztülhúzza a terveket, de ennél többet erről nem tudok mondani, mert elég friss a hír, és ezt most hagyni kell egy kicsit ülepedni, és utána átgondolni a dolgokat.

Mennyiben érinti ez most a felkészülését?

A felkészülés szempontjából jó lenne tudni, hogy pontosan mikor is lesz akkor az olimpia, most ősszel, jövő tavasszal vagy 2021 nyarán, mert egyáltalán nem mindegy.

November óta alapoztunk, úgy érzem alapvetően jól sikerült a felkészülésem. A mostani döntéssel egyértelművé vált, hogy legközelebb nyár végén lehet nagyobb versenyünk, így az egy héttel ezelőtt, a kifejezetten az olimpia miatt elkezdett alapozást lehet, felül kell vizsgáljuk majd az edzőmmel. Most lehet lesz egy kisebb pihenés, átmeneti időszak így, de erről még semmi konkrétat nem tudok mondani, mert meg kell beszéljem a dolgokat mindenkivel.

Márton Anita 2018-ban megnyerte a fedett pályás világbajnokságot. Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A koronavírus-járvány miatt itthoni versenyeken szerepeltem, ahol jól ment a lökés, de nemzetközi környezetben, ottani mezőnyben jobb eredményt érhettem volna el. Jelenleg belátható időn belül nem tudunk célt kitűzni, de ezzel mindenki pontosan ugyanígy van az egész világon.

Ilyenkor sem érdemes sok időt kihagyni, mert annál nagyobb lesz a technikai és a fizikai visszaesés is, amit csak több havi munkával lehet visszahozni.

Mennyire forgatja fel a halasztás a versenynaptárát?

Elméletileg augusztus végén Párizsban lesz a szabadtéri Európa-bajnokság, de erről nem tudunk semmit, mert lehet ezt a megmérettetést is lemondják amiatt, hogy a sportolók nem tudnak rá a jelen körülmények között felkészülni.

Látjuk majd, hogyan alakul az itthoni és a nemzetközi helyzet vírusügyben, egyelőre minden bizonytalan.