Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) kedden hivatalosan bejelentette, hogy a tokiói olimpiát a globális koronavírus-járvány miatt a jövő évre halasztják és legkésőbb 2021 nyaráig megrendezik. Berecz Zsombort, a nyári ötkarikás játékokra korábban kijutott, világbajnok vitorlást kérdeztük a halasztásról.

Mit szól a döntéshez? Egyetért vele?

Nekem pontosan két héttel ezelőtt volt egy nehéz döntésem az olimpia kapcsán.

A mallorcai versenyem lefújása után úgy határoztam, hogy az edzőpartneremmel itt maradok, és továbbra is itt folytatom a felkészülésemet a játékokra függetlenül attól, hogy a többi versenyző már elhagyta a szigetet.

A mostani bejelentés tükrében így nem sok értelme volt a dolognak, úgyhogy most majd megpróbálok hazajutni. Egyetértek a döntéssel, szerintem ez volt most a helyes. Természetesen nagyon sajnálom a dolgot, de majd az új időpontra is felkészülünk.

Ez megváltoztat bármit a felkészülésében?

Teljes mértékben, mert a vitorlázás érzékeny az időpontváltozásra.

Minden évszakban más a szélirány, mi pedig erre a július-augusztusi időszakra készültünk, és ha ezt bárhova eltolják, az jelentősen megváltoztatja majd a felkészülést.

Ha más lesz az időpont, akkor a domináns szelek sem úgy fújnak, ahogy azt a mostani dátummal számoltuk.

Berecz Zsombor 2018-ban aranyérmes lett a finndingi-vb-n Forrás: facebook.com/vitorlasszovetseg

Jelenleg minden bizonytalan, de szerencsére sikerült megállítani a két versenyhajómmal a konténerünket, amely Japánba tartott.

A halasztással most minden lóg a levegőben, ez most elég komoly fejfájást okoz mindenkinek.

Most az a legfontosabb, hogy legyünk túl rendben ezen az egész járványon, és aztán gondolkodjunk, hogy mi és hogy legyen.

Mennyiben érinti ez a döntés a versenynaptárát?

Mindenképpen újra kell terveznünk, mert csak az olimpiáig számoltunk a versenyekkel.

Lett volna egy világkupa futam Japánban, de azt törölték, és itt Mallorcán is lett volna nagyobb megmérettetés május végén, ami meg szinte biztos, hogy elmarad, így az olimpia jött volna, ami meg szintén nem lesz most megrendezve.