Vágólapra másolva!
A koronavírus-járvány és a japán szervezőbizottság kérése ellenére ezernél többen gyűltek össze kedden Fukusimában, hogy személyesen nézzék meg az olimpiai lángot.

Az ötkarikás játékok szimbóluma múlt héten érkezett meg a távol-keleti országba Görögországból. A japán szervezők célja a fukusimai nyitánnyal az, hogy bemutassák, miként állt talpra a régió a 2011-es szökőár és atomerőmű-katasztrófa okozta károkból.

A szervezők közlése szerint ugyanakkor hiába kérték az embereket, hogy ne menjenek el személyesen megnézni a lángot, egymás utáni ötödik nap is ezernél többen álltak sorban a jelkép előtt, hogy azt élőben láthassák. Egyikük a Reutersnek azt mondta, szerinte nincsenek veszélyben, így "kihasználta ezt az életre szóló lehetőséget".

Mindenki kíváncsi az olimpiai lángra Forrás: The Yomiuri Shimbun/Yomiuri/Kaname Muto

Japánban eddig a hivatalos adatok szerint 1852 ember fertőződött meg és 52-en haltak meg a világjárványban.

Az olimpiai láng csütörtökön indul 20 ezer kilométeres útjára, majd a tervek szerint július 24-én a megnyitóünnepségen érkezik meg a fővárosba.

Eközben a hírek szerint a japán miniszterelnök és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke kedden tart videókonferenciát az esetleges halasztásról.