Kanada nem hajlandó sportolókat küldeni az olimpiára

148280581 Horizontal
Canada's flagbearer Simon Whitfield leads his delegation as they parade during the opening ceremony of the London 2012 Olympic Games at the Olympic Stadium in London on July 27, 2012. AFP PHOTO / SAEED KHAN (Photo by SAEED KHAN / AFP)
Vágólapra másolva!
Kanada nem küld sportolókat sem az olimpiára, se a paralimpiára - jelentették be hétfőn hajnalban. A döntést a helyi sportszövetségek és a kanadai kormány is támogatja. Kanada felszólította a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot, hogy halassza el a július 24-én kezdődő tokiói olimpiát.

A Kanadai Olimpia Bizottság közleménye egyértelműen fogalmaz: ez a döntés nemcsak a sportolók egészségéről, hanem az összes ember egészségéről szól, vagyis közegészségügyi döntést hoztak meg. Ebben a helyzetben a sportolók nem tudják normális körülmények között folytatni a felkészülést. Ebben a globális krízisben sokkal fontosabb dolgok vannak, mint a sport és az olimpia. Így fogalmaznak: "Hálásak vagyunk a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak, hogy nem törölte el a 2020-as nyári olimpiai játékokat. Nagyra becsüljük azt is, hogy megértették: fel kell gyorsítani a döntést a tokiói olimpia sorsáról, az esetleges halasztásról. Azt is üdvözöljük, hogy a NOB elismeri: a koronavírus-járvány visszaszorítása most minden egyes országban a legfontosabb kérdés. Egy olyan globális krízisben vagyunk, amely sokkal jelentősebb, mint az olimpia."

Kanada olimpiai csapata megérkezik a 2012-es londoni olimpia megnyitó ünnepségére Forrás: AFP/Saeed Khan

A Kanadai Paralimpiai Bizottság szintén bejelentette, hogy nem kívánja az ország fogyatékossággal élő sportolóit Japánba küldeni. A Paralimpia 2020. augusztus 25-én kezdődne meg Tokióban.

A kanadai bejelentés után az Ausztrál Olimpiai Bizottság is lépett. Az ottani testület igazgatótanácsa egyetértett abban, hogy jelen helyzetben nem lehet összeállítani az ausztrál olimpiai csapatot a tokiói játékokra. Az Ausztrál Olimpiai Bizottság felszólította az ország sportolóit, hogy a 2021-es rendezésű nyári olimpiára készüljenek. Ugyanakkor azt nem mondták ki, hogy a 2020-as rendezés esetén nem küldenek sportolókat a játékokra.

Forrás: NBC sport