Elmarad a hoki-vb, az olimpia ügyében nincs döntés, Dybala is koronavírusos

fbl Horizontal
Dybala gólöröme
Vágólapra másolva!
A koronavírus-járvány miatt szombaton is sporteseményeket halasztottak el, nem lesz A csoportos jégkorong-világbajnokság 2020-ban. A Napoli csapat már a visszatérésre készül, miközben Paulo Dybala bejelentette, hogy ő is koronavírusos. Itthon vívókat helyeztek karanténba, miközben az atléták is azt mondják, így nem lehet olimpiát rendezni. Összefoglaló a szombati fejleményekről.

Szombaton derült ki, hogy a március 6-8. között Budapesten rendezett női és férfi párbajtőr Grand Prix után - és azt követően, hogy három kínai és három dél-koreai vívónál is kimutatták a koronavírust - a versenyen részt vevő összes magyar versenyző és stábtag karanténba vonult.

A Ludovika Akadémián zárt kapuk mögött rendezték a viadalt, de a Grand Prix után mind a 45 magyar versenyző, valamint a stábtagok is önkéntes karanténba vonultak, ugyanis összesen 8 magyar vívó is összecsapott kínai vagy koreai ellenféllel.

Baji Balázs, világbajnoki bronzérmes gátfutó aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az olimpia megrendezése esetén nem lesz egyszerű kvótát szerezni. A versenyek elmaradása mellett az edzéslehetőségek száma is jelentősen csökkent.

Baji Balázs aggódik az olimpiai kvóta megszerzése miatt

Baji Balázs világbajnoki bronzérmes gátfutó aggodalmát fejezte ki, hogy a koronavírus-járvány miatt jelentősen megváltozott helyzetben miként lesz képes megszerezni a kvalifikációt a tokiói olimpiára, amelyet egyelőre az eredeti időpontban akarnak megrendezni.

A Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) a koronavírus-járvány miatt törölte a május 8. és 24. között kiírt svájci elit-világbajnokságot. Ilyen drasztikus lépésre a második világháború óta nem volt példa, de a koronavírus ezt is felülírta.

A második világháború óta először törölték a jégkorong-világbajnokságot

A Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) a koronavírus-járvány miatt törölte a május 8. és 24. között kiírt svájci elit-világbajnokságot. A szervezet szombaton közölte: május 21-23. között nem rendezik meg Zürichben az IIHF éves kongresszusát sem. Hozzátették: a kongresszus egyelőre bizonytalan helyszínű és időpontban megtartott pótlásán egyeztetnek arról, hogy melyik időpontban lehetne Svájcban vb-t rendezni, tekintve, hogy 2025-ig már korábban döntöttek a helyszínekről.

Olaszországból előbb arról jöttek a hírek, hogy a Napoli csapata szerdától újra edzésbe állna, amit a szövetésg elnöke kicsit sem támogat, majd a Juventus csillaga, Paulo Dybala jelentette be, hogy ő is megfertőződött a koronavírussal, már a harmadik Juve-játékosként.

Továbbra is terítéken van az olimpia lemondásának gondolata, de Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke szerint a tokiói olimpia esetleges lemondása a legkevésbé tisztességes megoldás lenne a sportolókkal szemben.

A NOB első embere a Südwestdeutschen Rundfunks műsorszolgáltatónak azt nyilatkozta: a koronavírus-járvány miatti lemondás a 206 országból érkező összesen 11 ezer sportoló álmát törné szét.

A koronavírus-járvány miatt az elmúlt napokban egyre több nemzeti olimpiai bizottság, sportoló és szakember fordult a NOB-hoz annak érdekében, vagy utalt nyilatkozatában arra, hogy a jelenleg sok szempontból bizonytalanná vált helyzetben el kellene halasztani a tokiói olimpiát.

"Tudom, hogy ez egy példa nélküli eset volna, de most példa nélküli időket írunk. Nem hiszem, hogy júliusban és augusztus megtartható az olimpia, mivel a világ egyes részein csak most kezdett el gyors ütemben terjedni a járvány. Nem látom, hogy a játékok most egy helyre össze tudná hozni az embereket a világ minden tájáról" - mondta Glen Mills, Usain Bolt korábbi edzője.

A döntés Sebastian Coe szerint sem halogatható már sokáig. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) elnöke szerint hamarosan nyilvánvaló lesz, hogy meg tudják-e rendezni az eredetileg tervezett időpontban a nyári tokiói olimpiát.

"Ahogy azt már korábban is elmondtam, nem kell mindenáron ragaszkodni a játékok megrendezéséhez, főleg, ha a sportolók egészsége veszélyben van" - fogalmazott Coe, aki a 2012-es londoni olimpia szervezőbizottságát vezette.

Ez számunkra is egy ismeretlen terület" - tette hozzá, utalva arra, hogy vannak országok, ahol a sportolók jelenleg nem tudnak megfelelően edzeni az év fő versenyére.

Sebastian Coe Forrás: AFP/Sajjad Hussain

Coe azután szólalt meg, hogy a napokban több versenyző, szövetség és szervezet az olimpia halasztása mellett foglalt állást a koronavírus-járvány miatt.

Szombaton csatlakozott hozzájuk az Egyesült Államok atlétikai szövetsége, a Francia Úszó Szövetség, illetve a Brazil Olimpiai Bizottság: mindannyian jelezték, azt szeretnék, ha nem az eredeti időpontban rendeznék meg a versenyeket.