Elhalasztják a karatés olimpiai kvalifikációs tornát

EUROPEAN GAMES 2019 2019 JUNE BELARUS MINSK 2019 MINSK EUROPEAN GAMES 2019 EUROPEAN GAMES 2ND EUROPEAN GAMES 2ND EUROPEAN GAMES 2019 PHILIPPE GWENDOLINE KARATE KUMITE BRONZE MEDAL, karate, Tokio 2020
Évtizedek óta vártak rá, hogy a karate bekerüljön az olimpiai programba
Vágólapra másolva!
Májusról június végére helyezték át a tokiói olimpia karatés kvalifikációs tornáját, amelyre eredetileg május 8-10-én került volna sor Párizsban. A Karate Világszövetség (WKF) tájékoztatása szerint a halasztásra a globális koronavírus-járvány miatt került sor.

A sportág több évtizedes várakozást követően került be a tokiói ötkarikás játékok programjába. A párizsi torna új időpontja a tervek szerint június 26-28. lesz.

A 2018-ban elkezdődött olimpiai pontszerző sorozat utolsó néhány állomása közül a közelmúltban már törölték a rabati és a madridi Premier League viadalokat, illetve a március végi bakui Európa-bajnokságot is. Mindegyik esetben az ok a betegség volt.

A versenyek kiesése miatt lezárult a sorozat, amelynek során kategóriánként a négy legtöbb pontot szerzett sportoló kvalifikálta magát az ötkarikás játékokra.

Karatéban a férfiaknál és a nőknél is egyéni formagyakorlatban, valamint három küzdelmi súlycsoportban rendeznek majd versenyeket, és valamennyiben tíz fő méri majd össze a tudását Tokióban a tervek szerint.

Az olimpiai pontszerző sorozatban magyar sportoló nem szerzett kvótát

– ehhez Hárspataki Gábor állt a legközelebb, aki a 75 kg-osok között a kilencedik helyen végzett végül a ranglistán.

A párizsi tornán kategóriánként újabb három versenyző harcolhatja majd ki a tokiói szereplést nyár elején.

A maradék 2-2 helyről pedig egy úgynevezett olimpiai szisztéma alapján döntenek majd,

amelynek egyik fő célja, hogy minél több kontinens és ország vehessen részt a sportág történelmi bemutatkozásán a karate őshazájában, Japánban.