A NOB halogatását élesen bírálta egy görög olimpiai bajnok

athletics Horizontal
Third place Greece's Katerina Stefanidi celebrates after the Women's Pole Vault final at the 2019 IAAF World Athletics Championships at the Khalifa International Stadium in Doha on September 29, 2019. (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP)
Vágólapra másolva!
A görögök olimpiai bajnok atlétája, Ekaterini Sztefanidi szerint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a sportolók egészségét veszélyezteti azzal, hogy arra buzdítja a versenyzőket, folytassák felkészülésüket a tokiói játékokra.

A riói olimpia női rúdugróversenyének győztese - aki jelölt a NOB sportolói bizottságába, ahová a japán fővárosban kerülhet be - azt mondta, a szervezetnek mindenképpen szüksége lenne egy B-tervre arra az esetre, ha a koronavírus-járvány miatt nem lehetne megrendezni az olimpiát, és ha időben lépne, akkor sportolók nem kockáztatnák egészségüket a felkészülés során.

mondta Sztefanidi arra reagálva, hogy a NOB keddi közleményében hangsúlyozta, egyelőre nincs szükség drasztikus döntésekre a nyári, tokiói olimpiával kapcsolatban a koronavírus-járvány miatt.

A Spanyol Olimpiai Bizottság elnöke, Alejandro Blanco szintén úgy fogalmazott, a halasztást részesítené előnyben, hogy ne sérüljön az egyenlőség elve.

Ezt ő is azzal indokolta, hogy a spanyol sportolók jelenleg nem tudnak megfelelően készülni az ötkarikás játékokra a járvány miatt bevezetett intézkedések miatt, azaz a sportolók nem egyenlő feltételekkel érkeznének a japán fővárosba.

Francia kollégája, Denis Masseglia hétfőn úgy vélekedett, akkor lehet megrendezni az olimpiát, ha május közepére a világjárvány túljut a tetőzésen. Ha viszont még akkor is krízis lesz, akkor nem látja, miként lehetne a tervek szerint megrendezni a játékokat.

A NOB továbbra is arra ösztönöz minden sportolót, hogy folytassa a felkészülést,

a maga részéről pedig folytatja a konzultációkat valamennyi érintettel. Kedden a nyári olimpiai sportágak nemzetközi szövetségének (ASOIF) vezetőivel tárgyaltak a NOB illetékesei, a következő napokban pedig a nemzeti olimpiai bizottságok, a sportolói bizottság, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC), illetve számos nemzetközi sportági szövetség képviselőivel ülnek tárgyalóasztalhoz.

Az olimpiát a tervek szerint július 24. és augusztus 9. között rendezik meg.